Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Збирке задатака за припрему завршног испита на крају основне школе – све у једном приручнику

Збирке задатака за припрему завршног испита налазе се у продаји у књижарама, а могу се поручити и преко Просветног прегледа, како би ђаци имали довољно времена да се припреме за полагање које је заказано за 21, 22. и 23. јун.
„Од 2011. године Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања почетком другог полугодишта, објављује збирке задатака за припрему завршног испита на крају основне школе. Као и раније, и ове школске године то је заједничко издање Завода и Просветног прегледа“, рекла је за Тањуг Ката Симић Мишић, руководитељка Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Подсећа да се ради о три публикације – збирка задатака из српског језика и књижевности, из математике и збирка задатака из пет предмета за трећи тест.

Свих пет предмета нашло се у једном приручнику из економичних разлога, јер родитељи не купују пет одвојених збирки, казала је Симић Мишић.

„Како се у образовном систему Републике Србије настава реализује и на језицима националних мањина, ове збирке имају своја издања и на осам језика, тако да је у продаји укупно 27 збирки“, рекла је Симић Мишић.

„Збирке се могу купити у свим мало боље снабдевеним књижарама широм Србије, као што је могуће и поручити их преко Просветног прегледа. Збирка из српског/матерњег језика кошта 440 динара, док из математике и комбинована коштају по 330 динара, рекла је Симић Мишић.

Навела је да свака збирка садржи 450 задатака и то су модел задаци, односно ради се о задацима какви се припремају и за тестирање, па ученици имају могућност да провере своје знање, али и да се упознају са начином на који се конструишу захтеви, са типовима задатака и слично.

„Наставници широм Србије, у складу с добром педагошком праксом, најчешће почну да припремају ученике за завршни испит већ од почетка осмог разреда, па појава збирки само интензивира тај процес. Хтела бих да нагласим, а можда и препоручим, да овај материјал може помоћи ученицима да самостално вежбају, а да са својим наставницима онда само отклањају евентуалне недоумице“, рекла је Симић Мишић.

Каже да су задаци у збиркама засновани на образовним стандардима и прате програме наставе и учења.

„Уважава се све оно што се ради током осмогодишњег образовања и испитују се само она знања и оне вештине које су стечене у школи. Да бисмо обезбедили те услове и да задаци буду квалитетни, у радним групама су најугледнији наставници из основних школа, а с друге стране имамо рецензенте који су углавном универзитетски професори-методичари, рекла је Симић Мишић.

Навела је да ће крајем марта, 24. и 25, ученици имати пробни завршни испит, који такође треба да помогне не само да се утврди у којим областима ученици треба да унапреде своје знање, већ и да се упознају с процедурама.

„Надамо се да ће све ово заједно омогућити да ученици у јуну дођу са више самопоуздања на испит, посебно што знамо да је веома висок проценат ученика који се упише у жељену школу (више од 85 посто). Да би се то догодило, мислим да родитељи такође треба да буду свесни како тензија која се ствара није најбоља за већину деце, па верујемо да ћемо сви чинити оно што је на добробит наших ученика“, рекла је Симић Мишић.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА