OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Завршни догађај Пројекта за менторство у локалном процесу планирања-Агенда 2030


 

У Београду је  уприличен је завршни догађај Пројекта за менторство у локалном процесу планирања у циљу локализације Агенде за одрживи развој до 2030. године у Србији.

Менторску подршку у припреми и изради Нацрта плана развоја Града Ужица и Општине Сремски Карловци у претходних годину дана пружио је Републички секретаријат за јавне политике уз консултантску подршку Едуконс Универзитета. Пројекат је финансиран из гранта који су доделиле Владе Швајцарске и Немачке у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“ који спроводи GIZ . Градоначелница Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић је изразила велику захвалност финансијерима Владама Швајцарске и Немачке, као  и GIZ-у који је спровео веома значајан пројекат за будућност грађана Ужица. Посебно је истакла сарадњу и захвалност Републичком секретаријату за јавне политике и Универзитету Едуконс за менторску и консултантску подршку током израде највишег стратешког документа Града Ужица.

“У досадашњем процесу израде Нацрта плана развоја града Ужица 2023-2030. године директно је укључено више од 300 људи, представника организација цивилног друштва, младих, приватног и корпоративног сектора, истраживачких институција и медија, изјавио је Бранислав Митровић, координатор Координационог тима”. Истакао је да се у наредном периоду планира широк консултативни процес – достављање предлога нацрта документа свим заинтересованим странама, Координационом тиму, Партнерском форуму. Након јавне расправе и анализе добијених коментара, усвајање документа од стране Скупштине Града, очекује се почетком новембра 2022. године.

“За израду Плана развоја јединица локалне самоуправе, документа развојног планирања највишег нивоа, потребно је добро разумевање проблема, аналитичност, јасни, релевантни и временски одређени циљеви, мерљивост резултата, усклађеност планова са буџетом, обезбеђено учешће свих заинтересованих страна и циљних група у формулисању мера, као и усклађеност са планским документима на вишем нивоу”,  истакла је Бојана Тошић, директорка Републичког секретаријата за јавне политике.

Према речима Милене Алтмајер, вође пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030“, да би се постигли циљеви одрживог развоја до 2030. године, неопходна је сарадња свих друштвених актера, на свим нивоима власти.

“Чак преко 65% циљева Агенде 2030 зависи од одлука донетих на локалном или регионалном нивоу. Начин на који се наша друштва развијају локално је стога одлучујући за начин на који креирамо праведну, еколошки одговорну и одрживу будућност”.

Циљ пројекта био је да се реализацијом пројектних активности унапреде капацитети две локалне самоуправе за планирање утемељно на чињеницама и подацима и остваривање циљева одрживог развоја кроз дефинисање локалних приоритета. То подразумева боље коришћење локалних ресурса и квалитетније пружање услуга грађанима и привреди у складу са законским надлежностима.

На примеру града Ужица и општине Сремски Карловци истиче се значај координације Републичког секретаријата за јавне политике у обликовању и законском усклађивању Плана развоја јединица локалне самоуправе, како би шансе за њихов реалан развој биле веће и на корист привреде и свих грађана.

Град Ужице
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla