Летње радионице Народне библиотеке Ужице завршене су изложбом радова и дружењем на Дечјем одељењу. Едукативно-креативни програм под називом „Од штапа и канапа“ похађало је укупно 70 полазника узраста од 7 до 12 година. Организован је сваког радног дана у периоду од 18. јула до 5. августа, односно два пута недељно у огранку у Севојну.

Едукативно-креативни програм се ове године састојао из четири различите тематске целине – Примењена уметност и рециклажа, Са маскама на пут око света, Сликам као… и Мали шахиста. Радионице су садржале уводно предавање, на коме су деца уз занимљиве презентације и примере учила о темама планираним за ту недељу и практичног дела на коме су израђивала различите предмете. Од старих флаша, кутија и амбалаже створили су нешто сасвим ново – кућице, наруквице, маске, чиније и украсне магнете.

“Свидело ми се што су ликовне радионице спојиле корисност и маштовитост. У исто време смо рециклирали и направили нешто за драгу особу. Ја сам направио пехар, подметач и маску. Шах сам играо и пре, а сада сам научио нове шаховске изразе и унапредио своје знање”, каже дванаестогодишњи Дамјан Ћук .

Његовој вршњакињи  Ирини Марић  једино је било жао што дружење није трајало још дуже.

“На радионицама сам научила много нових ствари. Од кашираног папира смо правили маске, сви смо имали исти процес израде, али је на крају свако могао да их украси како је желео. Ја ћу свој рад прво да изложим у својој кући”, додаје Ирина.

Инспирисани причом о маскирању кроз простор и време настале су маске од старих новина, разнобојних перушки, дугмића и много, много маште. Највише им се допало предавање о афричкој култури, па су и маске израдили у том стилу.

Шаховске радионице организоване су и прошлог лета, па су неки од учесника већ учили о правилима и специфичностима ове игре.

Летњи програм су осмислили и водили библиотекари Дечјег одељења Народне библиотеке Ужице. Ауторке Едукативно креативних радионица су Јасмина Луковић и Тијана Бацетић, а за школу шаха био је задужен библиотекар Милош Радосављевић.

Град Ужице