ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Завршен тендер за постављање електропуњача, јавиле се четири компаније

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је завшрен тендер за постављање максимално 320 електропуњача на ауто-путевима у Србији и да су се јавиле четири компаније.

Он је казао да ће компанија која склопи уговор са Јавним предузећем (ЈП) „Путеви Србије“ моћи на 16 локација да постави најмање 80, а највише 320 пуњача, чиме ће значајно бити повећана понуда е-пуњача на српским путевима.

„Тендер је завршен јуче, јавиле су се јавиле четири компаније и надам се да ћемо, када прођу сви рокови, у наредном периоду потписати уговор са најповољнијом компанијом и почети са опремањем ауто-путева електропуњачима“, рекао је Весић за ТВ Прва.

Он је подсетио да на ауто-путевима већ ради осам пуњача наводећи да је у току процес постављања још 16 нових, а да ће у наредном периоду бити постављено још седам.

„Са ових 33, и нових 80 које ће поставити компанија изабрана на тендеру, ове године имаћемо нових 113 електропуњача. Када томе додамо да пумпе имају обавезу да на четири точилице за гориво, имају један електро-пуњач, Србија ће бити најбоље опремљена електро-пуњачима у овом делу Европе“, нагласио је Весић.

Министар је додао да је било много опструкција овог процеса, јер државна предузећа тешко прихватају новине и модернизацију, али да је био упоран да се тендер спроведе.

„Сада нас чека процес претварања скоро 1.000 километара постојећих ауто-путева у паметне путеве, а носиоци овог посла биће државне компаније Телеком Србија и Институт Михаило Пупин“, рекао је Весић.

Према његовим речима, то ће допринети да српски ауто-путеви буду конкурентни, јер је све више е-возила у Европи и они ће моћи да пролазе кроз Србију.

„Велика Британија, Немачка и Норвешка већ имају преко милион електричних возила, Француска је близу тог броја, а процена је да ће у ЕУ 2030. половина аутомобила бити на електрични погон. Без електро-пуњача наши ауто-путеви и брзе саобраајнице неће бити конкурентне“, рекао је министар.

Тиме се, како је додао ради и на заштити животне средине.

„И код нас ће почети производња електричних возила, у Крагујевцу, тако да и ми морамо да се прилагођавамо времену које долази. Електрична возила постају доступнија грађанима и ми им, градећи одговарајућу инфраструктуру, олакшавамо куповину таквих аутомобила. Србија се полако сврстава у ред земаља које улажу у ову врсту инфраструктуре“, закључио је Весић.

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА