11.2 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ZAVRŠEN SABOR, ZASTAVA IDE U UŽICE

 

 

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije, 23.po redu, koji se tradicionalno održava u Kosovskoj Mitrovici uoči Vidovdana, završen je sinoć takmičarskim programom. KUD “Prvi Partizan” iz Užica dobio je prvu nagradu i zastavu Sabora kao pobedničko Kulturno umetničko društvo, drugo mesto je osvojilo KUD “Abrašević” iz Pančeva a treće KUD “Radost” sa Voždovca.

Titulu najlepše devojke Sabora ponela je Mina Kruščić iz KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, koje je takođe dobilo nagradu za najbolju nošnju.

Takmičarskom program predhodio je defile kroz glavnu uluci, kao I kolo koje su sva društva odigrala oko spomenika “Knezu Lazaru”. U takmičarskom delu programa nadmetali su se KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, KUD “Radost” sa Voždovca, KUD “Prvi Partizan” iz Užica, KUD Doma kulture iz Pirota, KUD “Abrašević” iz Pančeva i KUD “Panče Pešev” – Kumanova, a predhodio im je revijalni nastup dečijeg ansambla KUD „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice.

Lela Stojnov, predsednica KUD „Abrašević“iz Pančeva, kaže da su prvi put ovde i da će se sigurno vratiti i sledeće godine. Nije krila da su postojale predrasude pred njihovo putovanje zbog medijske slike koja sa Kosova i Metohije stiže u Pančevo, i da su roditelji bili rezervisani povodom puštanja dece na ovaj sabor, upravo zbog tih predrasuda.

„Totalno smo te predrasude razbili, posebno jer smo ovo doživeli vrlo emotivno. Organizaciju ne bih ni da komentarišem, to je na najvišem nivou. Mi smo obišli mnoge festivale po svetu i mogu da kažem da je ovo u rangu tih svetskih festivala. Ono što je nama emotivno je činjenica da, svi znamo tu političku priču, nismo verovali da ćemo zaigrati ovde u Kosovskoj Mitrovici tako lagodno, i to na trgu „Knezu Lazaru“. Ovo nam jeste prvi put ali sam sigurna da nam nije i zadnji“ rekla je Stojnov.

Završnoj večeri Sabora predhodili su koncert Merime Njegomir i Čede Markovića u pratnji Narodnog orkestra RTS-a koji je održan u subotu i revijalni defile i nastup Kulturno umetničkih društava koji je održan u petak. U okviru Sabora održani su pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ i likovna kolonija „Mladen Popović“.

Organizator Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar „Dragica Žarković“ pod pokroviteljstvom Provremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor:tvmost.info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla