Огласна табла
СРБИЈА

Заволели се у Луксембургу, па венчаи у Новом Пазару

Нови Пазар је град богате историје и културе у којем се преплићу утицаји истока и запада. Управо одавде, долази једна занимљива љубавна прича и венчање двоје младих људи Хане (25) из Сјенице и Емира Зимоњића из Новог Пазара објављена на РТС у серијалу „Свадба из мог краја“.

Најпре, њихова љубав свој почетак је пронашла нешто више од 2.000 километара од Новог Пазара – у Луксембургу. И док је Хана тамо одрасла, Емира је пут у Луксембург навео посао. Одатле је све кренуло! Своје грађанско венчање обавили су у далеком Луксембургу где и сада живе, међутим њима је изнад свега традиција, те су шеријатско венчање и свадбено весеље организовали у Новом Пазару.

По исламској вероисповести брак није валидан док се не обави шеријатско венчање. Дан у очи венчања, припреме су текле без престанка. За младу је била намењена народна ношња – традиционалне димије које се преноси с колена на колено.

Пре самог шеријатског венчања, обавља се испраћај младе. Обичај је да младине сестре послуже „јенђе“ – тетке и сестре са младожењине стране шербетом. Заузврат „јенђе“ на послужавник остављају паре.

Још једна од занимљивости је да осим склапања брачне заједнице, завети младенаца при оваквим венчањима имају много шири и посебан значај. Такође, у посебну књигу се том приликом уписује и износ „одштете“ коју ће младожења морати да исплати млади у случају да им брачна заједница не опстане… У питању је мехр или „венчани дар“. Хана и Емир су утврдили да би мехр од 7.000 евра био идеалан.

Извор: Курир.рс/Мондо
Фото: Printscreen

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

Временска прогноза за среду 7. мај

Почиње исплата војних и пољопривредних пензија за мај