ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Завичајна песникиња међу ђацима

Ужички крај се може похвалити шареноликим букетом и прозних писаца и поета. Мало је градова који има оволики број писаца, почев од Милутина Ускоковића, родоначелника градског романа, академика Љубомира Симовића, легенде живе речи Љубивоја Ршумовића, а потом и Светислава Басаре, Радомира Андрића, Милосава Тешића, Пауна Петронијевића, Михаила Ћуповића, Славка Вукосављевића, Миодрага Борисављевића…У ред са књижевницама данашњице, поред Мирјане Ранковић Луковић и Бојане Нешић, сврстава се и Љиљана Андрић, која песме боји новим сликама, стихове претвара у језичка правила, деци преноси знање на нов и њима занимљив начин, јер је (како она каже) најпре учитељица, а онда песникиња.

По плану реализације за пети разред основне школе предвиђена је наставна јединица „Дело завичајног писца“. Школски библиотекари Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић у договору са наставницом српског језика и књижевности Миланком Николић Ивић хтеле су да ученицима пруже могућност да се упознају са стваралаштвом једног правог завичајног писца.

„Позвали смо Љиљану Андрић не верујући да ће, поред својих обавеза, наћи времена да нам дође у госте. Међутим…
Њена посета часу српског језика у нашој школи измамила је ведре, искрене и развучене дечије осмехе. Осмехе којих смо сви жељни после дугог периода изолација, болести и тегоба. Пожелели смо се културе, а и деца су. Некад мислимо да децу ништа не интересује, да су непристојна, а не видимо како вапе за културним садржајима само ако неко уме да их довољно мотивише и да им их презентује. Наша завичајна песникиња Љиљана Андрић то уме. Слушали су је пажљиво скоро сат времена, одговарали на питалице, смејали се досеткама. Тешко је данашњој деци држати пажњу. Лепи стихови и харизма наше књижевнице су у томе успели, кажу домаћини.“

Директорка школе Мирјана Максимовић је, у вези са овим књижевним сусретом песникиње и  ученика, прокоментарисала: „Књижевни сусрет ученика петог разреда са завичајном песникињом Љиљаном Андрић, учитељицом, заљубљеником у оба своја позива, десио се 8. јуна, инспиративан и надахнут, на задовољство и радост свих присутних. У очекивању нових сусрета и сарадње, захваљујемо се Љиљи, ,,горској вили”, за ведрину, полет, позитивну енергију и лепоту коју нам је донела и подарила својим стиховима и својим присуством!Надамо се да ћемо сарадњу наставити, а овом приликом захваљујемо Љиљани Андрић на дивним тренуцима које нам је приредила.“

Добра сарадња наставника и школских библиотекара огледа се управо и кроз овакво активно упознавање ученика са стваралаштвом савремених писаца за децу, а кроз интерактивно учешће у тим сусретима ученици се упућују у процес настанка књижевног дела. Ово је свакако добра мотивација и подстицај за развој језичког стваралаштва, ученичку креативност и жељу за рецепцијом нових културних садржаја. Кроз интензивнију сарадњу доприноси се иновативнијој и разноврснијој настави и унапређењу васпитно-образовног процеса у школи.

Био је то књижевни сусрет за памћење у ком су сви заједно уживали и у ведрој атмосфери завршили школску годину.

Аутори: М. Николић Ивић, М. Р. Пејовић

Фото: ОШ „Душан Јерковић“

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА