11.2 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zatvoren 11. „Kustendorf“

Sinoć je svečano zatvoren 11. „Kustendorf“ u Drvengradu na Mećavniku. Sa nagradama Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje sa festivala su otišli autori najboljih filmova, po mišljenju žirija, a sa nagradom Drvo života za buduće stvaralaštvo, doajen srpskog glumišta Aleksandar Berček, koji je bio gost poslednjeg dana festivala.

Ovacijama i dugim aplauzom gosti i publika 11. „Kustendorfa“, pozdravili su velikana srpskog glumišta Aleksandra Berčeka, kome je bio posvećen program Retrospektiva velikana na ovogodišnjem festivalu. Na zatvaranju, osnivač festivala i reditelj Emir Kusturica mu je uručio nagradu Drvo života za buduće filmove.

„Sad se bavim drvetom, pravim razne stvari od drveta. Važno mi je, ne toliko, da treniram mozak i glavu koliko da ostanem u kondiciji s rukama i sa tim veštinama koje su vrlo bitne za glumca“, objasnio je slavni glumac primajući nagradu. Pošto je, kako je istakao, dobio nagradu za buduće filmove, Berček je poručio reditelju Kusturici, „pamet u glavu“.

Nagrada Zlatno jaje je dodeljena filmu Bombona palestinskog reditelja Rakana Majasija o palestinskom zatvoreniku na izdržavanju kazne u izraelskom zatvoru.

„Mnogo sam srećan što sam ovde i hvala mnogo. Ovo je prva nagrada koju sam dobio i neizmerno sam srećan. Hvala i mojoj ekipi sa kojom sam radio na filmu“, uzbuđeno je rekao reditelj Majasi držeći glavnu festivalsku nagradu.

Žiri je odlučio da Srebrno jaje bude dodeljeno egipatskom reditelju Samehu Alai za filmPetnaest, a Bronzano crnogorskom reditelju Nikoli Vučiniću za ostvarenje Lumpen.

Na Festivalu je uručena nagrada „Vilko Filač“ najboljem direktoru fotografije Pjotru Polusu za poljski film Stvarno je ekstra.

Specijalna priznanja žiri je dodelio Ruslanu Bratovu za ruski film Vrteška i Umbertu Valjehi iz Dominikanske Republike za film Šanel.

Jedanaesti „Kustendorf“ je posle šest dana projekcija filmova iz celog sveta, kreativnih radionica i susreta sa najznačajnijim savremenim rediteljima poput Sorentina i Estlunda, zvanično zatvoren.

Izvor:rts.rs/prilog pripremila: Snežana Stamenković Jojić/foto: Tanjug – Rade Prelić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zlatibor deo projekta promocije turističkih destinacija Srbije francuskom tržištu

Oglasna Tabla

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla