24.3 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ZAŠTO VIŠE DEVOJČICA NEGO DEČAKA HOĆE U VOJNU ŠKOLU?

djak

Ove godine prvi put je više devojčica nego dečaka zainteresovano za upis u srednju vojnu školu. B92 je istraživala razloge. „Želim da budem vojni doktor pa da krenem od vojne gimnazije da bih bila vojni doktor“, kaže Natalija Živković iz Užica.Pre tri godine fizičku spremnost, i srpski i matematiku položila je Danica iz Lebana. Šta će žena u vojsci? Pitanje s kojim se suočavala. „Profesori i drugarice su me sputavali.. Kako ćes ti da nosiš pušku, vidi kolika si… Sve im je bilo glupo i teško ali ispostavilo se suprotno“, priča Danica.

Na jedno mesto u vojnoj gimnaziji 2017. konkuriše devet učenika. Ove godine više devojčica. „Imajuci u vidu da je paralelno sa konkursom tekao i konkurs za upis u vojnu školu, značajno više dečaka se tamo prijavilo pa je možda to razlog“, navodi kapetan fregate Miroslav Ćirić, načelnik odeljenja za nastavu.

Ništa neobično da se za „muška zanimanja“ sve više interesuju žene. Ima razloga za to „Kada neka zanimanja postaju manje atraktivna i manje se zarađuje, dolazi više žena, a muškarci idu na bolje plaćena zanimanja“, objašnjava dr Aleksandra Bubera, psihijatar i psihoterapeut.

Psiholozi podsećaju i na momenat sigurnosti – u poslednje vreme državna služba je daleko bezbednije mesto za ženu jer zna da će je radno mesto čekati i kada se vrati sa, na primer, porodiljskog odsustva.

Izvor:www.b92.net
Foto:http://www.espreso.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U toku je obuka zaposlenih u javnom sektoru za korišćenje programa za upravljanje javnom imovinom u opštini Bajina Bašta

Oglasna Tabla

Odbornici sutra o prvom rebalansu budžeta

Oglasna Tabla

Kajsija: Čudo među voćkama koje ne goji, sprečava nastanak karcinoma, usporava starenje

Oglasna Tabla