ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Зашто пацијенти у Ужицу дуго чекају на холтер ЕКГ-а

Пацијенти којима је, због кардиолошких проблема, потребно да 24 часа носе холтер ЕКГ-а ту медицинску услугу у Општој болници Ужице не могу да добију пре априла ове године, јер су до тада сви термини попуњени.

У покушајима да закажу ношење тог апарата, који током 24 часа или дуже снима рад срца, пацијентима је речено да болница има само један такав апарат и да је неисправан, па су приморани да ту услугу плаћају у приватним ординацијама.

Да је апарат у квару потврђују за Данас у управи Здравственог центра Ужице, али тврде да ужичка болница има још три таква исправна апарата, те да се пацијенти чије здравље је угоржено прегледају у болничким ординацијама, на стационарним ЕКГ апаратима.

Безуспешно заказивање

Ужичанка Катарина Лацмановић каже да од краја децембра прошле године покушава да добије такав апарат.

„Због кардиоваскуларних проблема, добила сам упут за ултразвучни преглед срца, уз пратећи холтер који би требало да носим 24 сата. Од тада зовем да то закажем, али увек добијам исти одговор – позовите следеће седмице, још нема листе термина за ултразвук, све је попуњено до априла“, сведочи за Данас Катарина Лацмановић.

„Током телефонских позива, рекли су ми да имају један холтер и да га пацијентима издају само једном седмично. Када сам последњи пут позвала, речено ми је да холтер не ради, јер се у међувремену покварио“, сведочи наша саговорница.

Додаје да „није нормално да толико дуго чека на ту услугу и да ће морати да оде у приватну ординацију“.

Она пита надлежне „када ће грађанима бити омогућено да о трошку Фонда здравственог осигрурања обаве прегледе у приватним ординацијама, пошто плаћају то осигурање, јер у државним болницама не могу да добију потребне медицинске услуге“.

Избегавајући да се представим као новинар, позвао сам број телефона у ужичкој болници, на који се заказује ношење холтера, и особа која се јавила потврдила је наводе наше саговорнице.

„Апарат је тренутно у квару и позовите следеће седмице“, рекла је женска особа.

Она је потврдила да је то „једини такав апарат у болници“, да је „пацијент који га је носио покидао каблове“, а потом објаснила да „апарат прво треба да се поправи и да се, након тога, очекује да ће бити познати термини за април“.

Ужичка болница има још три апарата, али…

Међутим, у управи ЗЦ Ужице, тврде да „ужичка болница има четири холтер ЕКГ апарата и потврђују да је један од њих у квару од 12. јануара ове године“.

„О томе су одмах обавештени надлежни сервисери и упућен им је хитан захтев за поправку“, наведено је у одговору на питања које је директору ЗЦ Ужице упутио Данас.

Наводи се и то да су „одложени само они пацијенти који су имали заказан преглед у јануару“ и да „у нади да ће се квар брзо отклонити, нису одлагани пацијенти из фебруара и марта“.

Тврде да се та дијагностика „недељно обавља за пет до седам пацијената, амбулантних и оних који су на хоспитализацији и да је та врста дјагностике заказана до марта 2023.године“.

„Како је холтер процедура која је повезана са рачунарском опремом, тренутно се ради на повезивању другог апарата са читачком станицом како би се могло одмах наставити са позивањем заказаних пацијената“, пише у одговору управе ЗЦ Ужице, којим су потврђени наводи наше саговорнице и сазнања Данаса.

Објашњава се и то да се „број потребних апарата не одређује по броју становника, већ по потребама пацијената, дужини чекања на дијагностичку процедуру, као и броју специјалиста кардиологије“.

Такође, наводи се да је „ЗЦ Ужице у овој години планирао набавку још два холтера“, да је „вредност таквог апарата до 900.000 динара“, те да су „2021. године, последњи пут, купљена два таква уређаја“.

Холтер је ургентна процедура

Примаријус др Бране Лончаревић, познати ужички кардиолог са дугом приватном праксом и доктор медицинских наука, каже за Данас да је холтер ЕКГ-а, „поред ултразвука срца, драгоцена дијагностичка процедура, која мора брзо да се обави“.

Њоме се, објашњава, бележи срчани ритам, откривају могуће малигне аритмије и други подаци о угрожености пацијента, на основу чега лекар одлучује о модалитетима лечења.

„На уобичајеном ЕКГ прегледу, који траје неколико минута, тешко се могу открити сви битни срчани догађаји. Међутим, када се рад срца снима у континуитету од 24 сата, добија се више од 100.000 импулса. На основу тога, лекар добија аргументе за лечење пацијента и могућу хоспитализацију“, оцењује за Данас др Лончаревић.

На питање да ли пацијент може да чека на такву дијагностичку порцедуру, он је казао да „чекање није пожељно“.

„Ако су у питању малигне аритмије или нешто друго, што угрожава пацијента, бесмислено је веровати у то да се неће ништа десити наредних месец дана, већ треба одмах реаговати“, додаје наш саговорник и објашњава да је „холтер једна од ургентних медицинских процедура“.

Он додаје да је „пожељно да се холтер користи што је пре могуће, ако постоје клиничке сумње на поремећаје ритма срца и друге проблеме, због којих би пацијент могао да буде угрожен“.

„Пола века се бавим кардиологијом и требало би ту процедуру урадити у року од два до три дана, како би се што брже утврдило стање пацијента“, поручује др Лончаревић.

Цене апарата и услуге

Холтери, истиче др Лончаревић, данас нису скупи и коштају од 500 до 1.000 евра. Та услуга, објашњава, у приватним ординацијама у Ужицу кошта од 30 до 50 евра, а у Београду и до 100 евра.

Надокнада трошкова

„У случају немогућности пружања ове или друге услуге, према Закону о здравственој заштити, пацијентима се издаје потврда о неисправности апарата ради рефундације трошкова. Приликом издавања потврде, поштује се правилник о хитности процедуре“, наводе за Данас у управи ЗЦ Ужице.

Извор: danas.rs/Н.Ковачевић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце

Временска прогноза за суботу -18. мај

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „ЈЕФИМИЈА“ организује двадесет прву уличну акцију „ЦВЕТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Влада и просветари договорили да се у што краћем року измени Кривични закон

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Промоција збирке песама Кошмари Кошара

ОГЛАСНА ТАБЛА