OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Зашто је важно јести јагоде?

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Јагоде важе за једно од најздравијих летњих природних посластица које можете спремити на различите начине. Осим тога, помажу нашем организму да стекне имунитет и садрже мноштво витамина и минерала

Сагоревају масти

Антоцијанини, који су саставни део боје јагоде помажу у топљењу наталожених масти у телу. Наш организам их препознаје и користи и х као гориво.

Успешно помажу меморијији

Антоцијанин одговоран је и за квалитет краткорочног памћења. Истраживања су показала да се краткорочно памћење може побољшати за чак 100% редовном конзумацијом јагода.

100 грама јагода садржи само 33 калорије и чак 58 мг витамина Ц што је 98% дневних потреба. Јагоде су препуне влакана, а нитрат у јагодама подстиче проток крви и кисеоника у телу па ће убрзати метаболизам и помоћи у мршављењу.

Смањују упалне тегобе

Упала је уобичајена реакција тела на надражаје који му не пријају, а јагоде снижавају ниво Ц-реактивног протеина у телу који указује на упалу. Особе које пате од хроничних упала могле би ублажити симптоме једући јагоде.

Смањују ризик од кардиоваскуларних болести

Конзумација јагода снижава лош холестерол у телу што аутоматски смањује ризик од појаве кардиоваскуларних болести. Као што је већ споменуто, ово воће је препуно влакана и калијума који су доказано добри за срце и крвни притисак.

Јачају кости

Ово црвено воће садржи магнезијум, калијум, витамин К који утичу на здравље костију, а биотин као један од састојака помаже у јачању ноктију и косе.

Успоравају старост

Витамин Ц који се налази у јагодама потребан је за производњу колагена који кожи даје еластичност. Садрже и елагичну киселину која спречава уништавање колагена и упале у ћелијама коже, два највећа непријетеља младог лица који стварају боре.

Јачају имунитет

Као одличан извор витамина Ц, јагоде спадају у пет воћки најбогатијих антиоксидансима. Садрже више витамина од поморанџи или лимуна, па чак и мање количине Омега 3 масних киселина (у семенкама).

Побољшавају вид

Већ неколико порција воћа попут јагода може смањити ризик од макуларне дегенерације, стања које резултира губитком вида.

Превенција против рака

Витамин Ц у јагодама један је од антиоксиданса који помаже у превенцији рака. Ово воће богато је флавоноидима који се боре с канцерогеним ћелијама и уједно спречавају њихову способност да се умноже.

Србија данас

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla