ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Зашто је овај посао преко ноћи постао један од најтраженијих у Србији? Плата до 300.000 динара, ради се од куће, али има једна цака

Купујемо из фотеље, наручујемо храну, заказујемо прегледе – списак обавеза које на тај начин завршавамо дужи је из дана у дан, а ништа од тога не би било могуће да није све популарнијих цалл центара. Њихов број повећао се у време епидемије и наставља да расте. У Београду их има 218, 2/3 отворено је ове и прошле године, док је само данас оглашено 77 огласа у којима послодавци траже оператере.

Зашто је овај посао толико популаран и какву зараду доноси?

На сајтовима за запошљавање све је више огласа у којима се траже оператери у цалл центрима. Услови су често врло примамљиви – од радног времена, рада од куће па све до зараде која се креће од 45.000 до 300.000 динара у зависности од вештина које су потребне. Најчешће су то страни језици због чега се доста факултетски образованих људи одлучује за овај посао..

– Постоје позиције у КОЛ центрима које нуде минималну зараду од 40.000 динара, али ако причамо о неком просеку, она се креће негде око 70.000-75.000 динара. Али кад спомињемо те високе зараде од 250.000-300.000 динара, то су послови кол оператера који се баве продајом и који уз одређени проценат и своје неко залагање и продају могу да достигну, захваљујући том процесу, управо ту високу зараду, каже Милош Турински из Инфостуда.

– Корисник кад позове може да остави неке податке о себи, све је то увезано у информациони систем. Имали сте већ већ можда ситуацију да када наручујете пицу или неки други производ , кад позовете други пут они вас не питају за адресу. Питају Јел иста адреса? Они су сачували такве податке. Гледају да олакшају услуге које пружају корисницима са једне стране. Са друге стране, оно што је свакако важно јесте да притоме буду усклађени са законом и са прикупљањем података, каже Лука Милинковић, стручњак за ИТ безбедност података.

Због јефтине радне снаге власници су до сада најчешће били странци из али последњих година све је више и домаћих фирми.

– Цео штос јесте да практично обједињете све интернет и све класичне системе комуникације што раде кол центри. Разлог зашто је то толико популарно је зато што је компанијама у основи много јефтиније да они ангажују некога ко ће то за њих да ради и да плаћају тој компанији новац него да ангажују већи број људи.

Ви ако имате јако добар кориснички сервис на нивоу КОЛ центра, ви можете ако продајете производе, да утичете на продају путем таквог сервиса. Преко 50% можете да повећате продају. Просечно је да се негде увођењем таквих центара повећава продаје 20%. Значи то је врло исплатива делатност и то је врло важно нарочито у онлине бизнису. Само је питање на који начин се организују. Да ли сам неко то ради, да ли хоће да ангажује те компаније које нуде кол центре итд. То је додатни разлог због чега је то толико интересантно, каже Драган Варагић, интернет саветник.

Ипак, запослени се цалл центрима задрже у просеку између 12 месеци до 2 године након чега долази до ротације запослених. Најчешћи разлози су потрага за послом у струци или изостанак напредовања у фирми.

Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА