OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Zaposlenima u prosveti plate ispod minimalca

Ministru finansija Siniši Malom danas se otvorenim pismom obratila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Pismo potpisuje rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić.

“Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni. Poslednjih dana u medijima slušamo navode da će minimalna zarada zaposlenih sa 30 022,oo dinara biti uvećana na 32 126,oo dinara. Ono što se javnosti ne govori, je način na koji se plate obračunavaju.” – stoji u pismu upućenom ministru, uz detaljno objašnjenje.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa, za tekuću 2020. godine iznosi 172,54 dinara (neto) po radnom satu, pa shodno tome ta neto minimalna zarada za isplatu je:

– za mesec sa 160 radnih sati 27.606,40 dinara,
– za mesec sa 168 radnih sati 28.986,72 dinara,
– za mesec sa 176 radnih sati 30.367,04 dinara,
– za mesec sa 184 radna sata 31.747,36 dinara.

Iz Unije dalje objašnjavaju da plata zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često budu ispod minimalne zarade u Srbiji.

“Zahtevamo hitno izjednačavanje koeficijenata za zaposlene u ustanovama obrazovanja shodno stepenu stručne spreme, kao i uvećanje istih do uvođenja platnih razreda!” – stoji u pismu.

Ministar Mladen Šarčević, sa velikom lakoćom nametnuo je dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata. Imajte u vidu da je prosveta stub svakog društva, a da u našem društvu shodno Vašem finansijskom poslovanju bude okačena na stub srama, da naši mladi nikada ne požele da krenu našim stopama. – zaključak je obraćanja USPRS Siniši Malom.

Izvor:zelenaucionica.com

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Sledeća dva vikenda biće zatvaranja“

Oglasna Tabla

SREĆNO: Osnovna škola ,,Dušan Jerković“ proslavila 65. rođendan!

Oglasna Tabla

MISLIMO NA BUDUĆNOST: Stipendije za mlade nade Slobode!

Oglasna Tabla

Subotom i nedeljom zatvara se sve osim ovih 6 objekata!

Oglasna Tabla

U OŠ Aleksa Dejović u Krvavcima učionice ponovo tople i đaci su u školskim klupama

Oglasna Tabla

Dnevni izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice

Oglasna Tabla

Zaštite imunitet koji je na udaru: Samo jedna kašika dnevno oporavlja ceo organizam

Oglasna Tabla

Na svetskom tržIštu vlada jagma za malinom

Oglasna Tabla

Daleka Indija očarana lepotom Zlatibora

Oglasna Tabla