ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Zaposlenima u prosveti plate ispod minimalca

Ministru finansija Siniši Malom danas se otvorenim pismom obratila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Pismo potpisuje rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo USPRS Vladimir Adžić.

“Da je minimalna zarada u Srbiji često nedostižna, svedoče zarade zaposlenih u ustanovama obrazovanja. Demagoški principi kojima se nadležni rukovode u obraćanju javnosti su više nego očigledni. Poslednjih dana u medijima slušamo navode da će minimalna zarada zaposlenih sa 30 022,oo dinara biti uvećana na 32 126,oo dinara. Ono što se javnosti ne govori, je način na koji se plate obračunavaju.” – stoji u pismu upućenom ministru, uz detaljno objašnjenje.

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa, za tekuću 2020. godine iznosi 172,54 dinara (neto) po radnom satu, pa shodno tome ta neto minimalna zarada za isplatu je:

– za mesec sa 160 radnih sati 27.606,40 dinara,
– za mesec sa 168 radnih sati 28.986,72 dinara,
– za mesec sa 176 radnih sati 30.367,04 dinara,
– za mesec sa 184 radna sata 31.747,36 dinara.

Iz Unije dalje objašnjavaju da plata zaposlenih u ustanovama obrazovanja angažovanih na poslovima higijene i održavanja školske zgrade i pomoćnih objekata škola, administrativnim i knjigovodstvenim radnicima često budu ispod minimalne zarade u Srbiji.

“Zahtevamo hitno izjednačavanje koeficijenata za zaposlene u ustanovama obrazovanja shodno stepenu stručne spreme, kao i uvećanje istih do uvođenja platnih razreda!” – stoji u pismu.

Ministar Mladen Šarčević, sa velikom lakoćom nametnuo je dodatno značajno radno opterećenje svim zaposlenima u ustanovama obrazovanja, da ni Vama ne treba biti teško da donesete odluku o uvećanju koeficijenata. Imajte u vidu da je prosveta stub svakog društva, a da u našem društvu shodno Vašem finansijskom poslovanju bude okačena na stub srama, da naši mladi nikada ne požele da krenu našim stopama. – zaključak je obraćanja USPRS Siniši Malom.

Izvor:zelenaucionica.com

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА