Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Zaposleni u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana danas organizovali protest protiv Tatjane Vojtehovski

Zaposleni u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana danas organizovali protest protiv Tatjane Vojtehovski i emisije čiji je ona autor “Život priča”. Kako je javila reporterka TV Prva, jednočasovni protest započeo je oko 14 časova, a njime radnici žele i da pruže podršku direktoru tog preduzeća Radošu Milovanoviću.

Zbog tog protesta danas je reagovalo i Udruženje novinara Srbije, koje je ocenilo da organizovanje protesta predstavlja neprimereni pritisak na uređivačku politiku i nezavisnost novinara. 

UNS je dodao da je veoma zabrinut zato što državni sekretar Aleksandar Gajović „nije upoznat“ s činjenicom da je još 2009. na predlog UNS-a u Krivični zakonik uneta odredba po kojoj se pretnja novinaru tretira kao pretnja službenom licu, poput tužioca, sudije ili policajca. 

„Postavlja se pitanje kakvoj zaštiti novinari mogu da se nadaju od države kada njeni visoki funkcioneri nisu ni upoznati sa zakonodavstvom koje štiti položaj novinara“, upitao je UNS. 

U prošloj sezoni emisije „Život priča“ emitovane su dve epizode o nesreći u namenskoj fabrici u Lučanima u kojoj su u julu prošle godine živote izgubili Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. U ovoj sezoni emitovana je jedna, a nakon nje članovi sindikata te fabrike zatražili su hapšenje novinarke Vojtehovski. 

O tome se govorilo i jutros u Jutarnjem programu TV Prve „Jutro sa Jovanom i Srđanom“, kada su gosti bili upravo Tatjana Vojtehovski i Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. Upitan ko treba da reaguje u ovoj situaciji on je rekao „da može da reaguje država, a može i ugroženi novinar“, a predložiojei medijaciju. 

Tatjana Vojtehovski je konstatovala da je „Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje da podržava aktivnosti sindikata“. „Ministarstvo odbrane, odnosno država, naziva javni poziv za hapšenje jedne novinarke apelom na medije. Kažete da treba da odem u policiju. Koga ja da tužim – ministarstvo odbrane, državu? Kako da se čuje druga strana, da se napravi medijacija? Da ja sednem sa ljudima koji pozivaju na moje hapšenje, meni nije problem, ali tako se ne rešavaju stvari“, navela je Tatjana Vojtehovski. 

„Vi lično stvarate klimu da potpuno u redu da postoje podobni i nepodobni novinari, da je potpuno okej da se novinarima nešto dogodi, čovek koji je izjavio ‘nije dužnost Ministarstva da osudi svaki napad na novinare'“, dodala je. 

Gajović je, sa druge strane, rekao da on „ne deli novinare i ne pravi razlike između slučajeva“. 

„Na mene vrši pritisak država, a ja treba da odem u policiju i šta da kažem – došla sam da prijavim Vulina. Šta treba radim? Očekujem da živim u normalnoj državi, da nam se ne stavlja meta na čelo. Dosad sam prijavila to NUNS-u i postoji njihova reakcija“, rekla je Tatjana Vojtehovski. 

Na pitanje da li bi nešto promenilo kada bi novinari imali status službenog lica, državni sekretar je rekao da tu „dolazimo do ključnog pitanja – mi moramo prvo da vidimo ko je novinar“. 

„Je l imate definiciju bilo gde novinara, ni u zakonu, ni u strategiji medijskoj koja se priprema. Jednostavno, udruženja i ja izbegavamo da definišemo ko je novinar. Teško je doći do te definicije“, naveo je Gajović.

Izvor:b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla