OГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Започети радови на изградњи Агротехничког центра

Чајетина / Златибор – Протекла година у пословању ПД „Златиборски Eко аграр” може се дефинисати као веома успешна на свим пољима. Сви планови везани за буџет су реализовани, низ пројеката је започет међу којима је и жиг квалитета на коме ће се интензивно радити и у наредном периоду. Акценат ове године што се тиче пољопривреде на територији општине Чајетина, биће на изградњи Агробизнис центра у Кривој Реци.

Новоформирани огранак ПД „Златиборски Eко аграр“ јесте Агротехнички центар који ће бити део будућег Агробизнис центра. Са радовима у Кривој Реци већ се кренуло и тренутно се уз помоћ механизације ЈКП „Водовод Златибор“ и КЈП „Златибор“ ради ископ за будући објекат у коме ће поред запослених бити смештена и механизација за обраду земљишта а на располагању је свим пољопривредницима по приступачним условима.

„Пре свега битно је поменути да имамо здраву атмосферу на нивоу наше локалне самоуправе, да имамо добру вољу већа и скупштине који стоје иза свега тога а опет цела прича је за опште добро на локалном нивоу. Концепт је такав да кад заживи на нашем локалу може бити регионалног типа а нешто касније надамо се успеху и на државном нивоу. Агротехнички центар са механизацијом је део тог широког контекста, проширење мале млекаре и најављена изградња велике млекаре а потом сушаре за лековито биље, воће и поврће и низ објеката чиниће Агробизнис центар који ће бити нови вид задругарства, много модернијег задругарства са доста већом одговорношћу а сутра и са бенефитима за оне људе који буду пристали да учествују у свему томе“, рекао је Марко Марић, директор ПД „Златиборски Еко аграр“.

Са програмом мера подршке у пољопривреди наставиће се истим темпом с тим да је буџет у овој години додатно увећан. Свакако, ту је и органска производња где су се у претходном периоду начинили први кораци а у фокусу су тренутно произвођачи меса и млека. Овогодишњи циљ је и да се дневни капацитет млекаре „Наша златка“ повећа на 2000 литара.

„Ми смо и на нивоу те млекаре кренули са радовима који такође треба да буду завршени ове године и да млекара коначно профункционише са реалним капацитетом од 2000 литара. Намера нам је да је у будућем периоду преведемо у млекару специфичног типа, односно да у њој радимо органско млеко са којим смо почели прошле године. Мислим да је врло битно то што смо у претходној години десетак наших произвођача укључили у процес конверзије како би постали произвођачи органског млека и у складу са тим 120 хектара земљишта је ушло у конверзију, односно органску производњу, што је за сад скромна бројка али је битно да смо од нечег кренули“, истакао је Марић.

Због проблема са пандемијом корона вируса произвођачи на нивоу Удружења одлучили су да традиционалну Пршутијаду, која се годинама одржавала уочи Сретења, одложе за неки наредни термин о ком ће такође сами произвођачи одлучивати.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА