ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Залихе пшенице на историјски рекордном нивоу

Жетва пшенице почиње за две седмице, а силоси са старим родом су пуни, јул ће дочекати са 700.000 тона пшенице и бар два милиона тона кукуруза, тако да је велико питање где ће се и како сместити нови род пшенице који би према првим назнакама могао да буде и до три милиона тона.

Осим тога, од почетка рата у Украјини на снази је забрана извоза пшенице и кукуруза, односно за њихов извоз уведене су квоте, тако да је на месечном нивоу био могућ извоз 150.000 тона кукуруза и 220.000 тона пшенице.

Директорка Жита Србије Сунчица Савовић каже за Данас да нема назнака да ће бити укинута забрана извоза у потпуности, али напомиње да би онда Влада на сутрашњој седници требало да дозволи тромесечне квоте.

“Немогуће је логистички овако радити јер су и пшеница и кукуруз робе којима се термински тргује и да су околности нормалне сада би се потписивали уговори за продају новог рода кукуруза који је тренутно трава. Ово је јединствен случај у трговини пшенице да ни две недеље пред жетву нама није позната откупна цена, која зависи од извозне, а извозну немамо јер извозници не знају шта их у јулу чека, какве мере је спремила Влада. У тој недоумици чекамо сутрашњу седницу Владе”, каже Савовић и напомиње да је следеће недеље период за предавање захтева за извоз у оквиру квота за јул.

Она каже да ће се нови род пшенице који би требало да буде неких три милиона тона ускладиштити, али подсећа да су силоси су пренатрпани и као такви идеални за појаву штеточина

“Од старог рода остало нам је 900.000 тона пшенице, у јуну очекујемо да се извезе колико је дозвољено 91.000 тона и остатак од маја од 56.000 тона и када се то одузме, у нову тржишну годину улазимо са историјски рекордним залихама пшенице од 700.000 тона”, наглашава наша саговорница.

Она каже да у овом тренутку заиста касно, да ништа не може да се уради и да је једино решење да се квоте споје.

“Пробали смо да добијемо повећање квота, то није успело, наш предлог је да се онда споје квоте и да до краја септембра буду за кукуруз три пута по 150.000 тона, а за пшеницу три пута по 220.000 тона. Ако би се квоте спојиле у тромесечне то би омогућило оптималније услове за рад и допустило извозницима да мало слободније купују пшеницу и кукуруз и делимично би олакшало и стање у силосима”, истиче Савовић и додаје да ће ако Влада то не усвоји опет бити у вакууму до следеће седнице Владе.

Данас

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА