ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Такозване електронске цигарете се продају у тржним центрима, на киосцима, а често их нуде и у великим трговинским објектима.

Уместо индустријски прерађеног дувана, садрже хемикалије. Стручњаци тврде да су изузетно штетне. Ипак, нема закона који забрањује да их користе млађи од 18 година.

Све чешће и у јавном превозу виђамо тинејџере са електронском цигаретом. Недавно је ученик шестог разреда био агресиван према наставници, која је хтела да га удаљи са часа због електронске цигарете.

Омладина пажљиво бира укус електронске цигарете. А понуда је велика и шаренолика. За 10 минута, код једног излога застало је неколико младих. Употреба цигарета забрањена је у тржним центрима. Строга забрана за електронске не постоји.

„Постоје посебно одређена места за то, а та места су означена, отворени балкони, неки локали, формиране надстрешнице које имамо. Коришћење електронских цигарета у ходницима се ретко дешава, али када се и деси, наше обезбеђење замоли да је то боље и безбедније да се ради на местима које смо навели“, истиче Александра Грбић, пи-ар тржног центра „Ушће“.

Још не постоји пропис који забрањује употребу електронских цигарета у затвореном, јер их ниједан закон не препознаје као цигарете. Једино је допуњен Закон о оглашавању, где се све одредбе о рекламирању цигарета, односе и на електронске.

Користе се у школама, на факултетима, у институцијама, а све чешће и у аутобусима.

„И у апотеци сам видела да се користе, чувар апотеке, онај који је тамо да води рачуна да тога не буде, па ви када реагујете они то неозбиљно схватају. Оне не подлежу нашим законима и дају себи слободу и тако су промовисане, да могу да се пуше било где, да то нису цигарете, а имате и свуда да их купите“, наглашава др Ика Пешић, специјалиста за одвикавање од пушења.

Шта је опасно у електронским цигаретама
Продају се у тржним центрима, на киосцима, а често их нуде и у великим трговинским објектима. Уместо индустријски прерађеног дувана, садрже хемикалије. Стручњаци тврде, изузетно су штетне.

„Ти вејпови сада имају и до 10 хиљада удаха. То млади могу да удахну и за две вечери дружења. А та течност кад се загрева она додатно прави токсиканте и опасности за плућа и крвне судове“, напомиње др Пршић.

Иако је прошле године било говора о томе да ће се употреба електронских цигарета забранити у зонама угоститељских објеката за непушаче, то се још није десило.

„Већина гостију користи цигарете, али нису упознати са тим да је у затвореном простору дозвољена употреба електронских цигарета. Дођу и питају и баш се изненаде када чују да је дозвољена употреба унутра“, наводи Маша Челиковић.

Готово свуда у Европи електронске цигарете продају се и малолетницима, иако ће вам сваки продавац рећи да то не ради.

Пре четири године, држава Њујорк и савезна влада усвојиле су закон којим се забрањује продаја ароматизованих никотинских производа, како би се сузбила зависност код младих.

Код нас су припремљене измене Закона о дувану, који би регулисао употребу електронских цигарета, кажу упућени, али остало је само да се измене усвоје у Скупштини. Када ће то бити – не зна се. Дотле, електронске цигарете су у слободној продаји и тешко ћете се изборити са онима који вас њима угрожавају.

Извор: ГЗС/РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице