OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

„Zajedno, svi zajedno“- Nikola Radosavljević premijerno u Sevojnu

“Zajedno,svi zajedno“ je naziv izložbe crteža koje će premijerno predstaviti mladi užički umetnik Nikola Radosavljević u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu u ponedeljak, 8. oktobra. Autor se, s obzirom da se radi o izložbenom prostoru u holu škole gde su pretežna publika deca opredelio za „laganiju formu“ , odnosno u selekciju radova kojime će se predstaviti odabrao one koji svojom suštinom krajnje otvoreno i sveže komuniciraju sa publikom. U pitanju su crteži nastali u periodu od 2010. do 2015. godine koji će prvi put biti predstavljeni publici. Izložba se otvara u 19 časova, i u školi ostaje do 22. oktobra.

Nikola je 27. septembra izložbom doktorskog projekta „Hazarski rečnik“ u Narodnoj biblioteci Srbije momenat da u 27-oj godini života potane najmlađi doktor umetnosti u istoriji Beogradskog univerziteta stavio u jako blisku budućnost. Pored brojnih izložbi, nagrad i projekata koje je realizovao, još uvek na početku, i do sada bogate karijere, već se ubeležio u istoriju naše umetnosti kado član srpskog tima koji je, pre tri godine, osvojio zlatnu medalju na Praškom kvadrijenalu. Tom prilikom, s namerom da skrene pažnju javnosti na vrednosti ovog društva: mlade, talentovane i uspešne ljude koji se u dobrom broju slučajeva nalaze na margini medijskih i opštih tema, Nikola se javno obratio Srbiji rečima: Ja sam zlato Srbije, ali mene nikada nećete čekati na balkonu..”, što je u neko segmentu i pokrenulo javno mnjenje u ovom smeru…Ovog puta, mlad i uspešan Užičanin, svojim radovima obraća se na prvom mestu publici koja kako je napisao u predgovoru kataloga izložbe, kao prioritet u svom viđenju života postavljaju: “ljubav, veru i istinu”.

“Postavka izložbe „Zajedno, svi zajedno“ je autorska selekcija radova nastalih u periodu od 2010. do 2015. godine. Prvi put predstavljeni publici upravo na ovoj izložbi, radovi su grupisani intuitivnim osećajem onoga što je meni u tom periodu od proteklih pet godina bilo jako važno.

Između školovanja na Univerzitetu i stručnih usavršavanja u zemlji i inostranstvu, uvek je ostajalo dovoljno vremena da se započnu novi crtački ciklusi, ali većina je ostajala nedovršena. Korišćeni kao ilustracije za tekstove, muziku ili plakate, ovi radovi su meni bili slobodni umetnički prostor za lična istraživanja. Vreme u kojima sam ih radio bilo je van fakulteta, van zadataka, ispita, itd. i upravo iz tog razloga ih smatram jako važnim za sopstveno sazrevanje. Predstavljeni u ovoj grupaciji oni su refleksija jednog prošlog vremena sa kojim više nemam dodira, ali kroz njih lakše razumem sebe danas.

Publika je u prilici da po prvi put zaviri u ono što umetnici uvek sakriju kada pokušavaju da se predstave javnosti. Želja da se pokažemo u najboljem svetlu nekada nas kao ljude odvlači daleko od onoga što je najbolje u nama. Ovi crteži su spontano nastale likovne situacije na papiru u različitim medijima, a publici je ponuđen materijal za upoznavanje aktuelnog oblikovanja vremena i prostora umetničkog dela, kada autor nije pod presijom.

Uvođenjem prošlog i sadašnjeg vremena u kome sam radio i želeo da određene poruke budu čitljive kroz ove radove, gradim direktnu vezu sa posmatračem ovde i sada. Publika se svojim prisustvom nadovezuje na ilustrativne crteže, dok podsvesno učitava lične poruke spram zadatih. Ova izložba je prostor otvoren za vizuelni dijalog i međusobno razumevanje. Radovi su vođeni porukama koje umetnost inače sa sobom donosi: ljubav, vera, istina… ali ne insistiraju na represivnom sprovođenju istih. U jednoj dosta laganoj organizaciji, publici je ponuđeno jedno intimno razumevanje sveta oko sebe kako bi se možda neko novo shvatanje usvojilo i primenilo. /Nikola Radosavljević/”

Izložbu, u saradnji sa OŠ Aleksa Dejović i uz pokroviteljstvo GO Sevojno realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom “Minimas” iz Sevojna kao deo projekta “Kružni tok Sevojno”.

Radosavljević Nikola, rođen 1991.  u Užicu, osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike u klasi redovne profesorke Gordane Petrović, 2015.  Dobitnik je osamnaest nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne: nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI  medjunarodnom  grafičkom bijenalu suve igle, u  Užicu, 2013. specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, medjunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. nagrade su dodeljene za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji  je osvojio zlatnu  medalju  Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog  nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov,  MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRISa, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Plaketa za doprinos svetskom bijenalu crteža, Osten, Makedonija, 2017. Prva nagrada na Jesenjem likovnom salonu u CZK Masuka, Velika Plana, 2017., nagrada je dodeljena za grafiku Sveti dodiri.

 Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD…).

Do sada je organizovao dvadeset i pet samostalnih izložbi po konkursu i pozivu (Kotor, Kraljevo, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kikinda…), od čega se posebno izdvajaju  izložbe 31 205- crteži i slike , Gradska galerija Kotor, Crna Gora, When the world was young,  velika galerija Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, izložba grafika Kuća od mermera, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, FLU, Beograd.

Stipendista iz nekoliko različitih fondova.Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016”, Centar za Kulturu Smederevo.

Student treće godine doktorskih studija FPU u Beogradu.

Saradnik demonstrator na predmetu grafika, FPU Beograd.

Član ULUSa, grafička sekcija.

Član UVUUa, grafička sekcija.

Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Kontakt: paganpoetry2011@yahoo.com

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Za 72 sata Srbija će biti druga u Evropi i peta u svetu po stopi vakcinacije

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu virus covid 19 potvrđen još kod 102 lica

Oglasna Tabla

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla