ОГЛАСНА ТАБЛА
ИЗБОРИ 2024 УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Заједничко саопштење Грађанске читаоце „Либерграф“ и иницијативе „Право на воду“

Загађење не престаје гашењем пожара

Осамнаести је дан како пожар на депонији „Дубоко“ гуши становнике Ужица и околине, а због којег су становници околних села у уторак, 21.05.2024. године у 18 часова организовали други по реду масовни протест како би послали јасну поруку да се са загађењем не мире и тражили решења, али и одговорност представника институција.

Осим мештана, окупљенима су се обратили забринути родитељи, стручњаци и активисти за заштиту животне средине. По подацима Архива јавних скупова, у Ужицу се окупило око 1.000 грађана, од којих је у протестној шетњи учествовало нешто преко 850. Ово је одзив који би, сразмерно броју становника, у Београду био еквивалентан 25.000 људи.

Са скупа су поновљени захтеви – смена одговорних за огромну еколошку катастрофу, санација загађења и затварање депоније за даље депоновање смећа. „Лоше постављене и још лошије спроведене јавне политике и пројекти, ненаменско трошење средстава, али и немар и незнање доносилаца одлука за стање животне средине и здравља грађана резултовали су огромном еколошком катастрофом.“ истичу из иницијативе Право на воду и ужичког Либерграфа који су били учесници протеста.

Нажалост, гашењем пожара не престаје загађење са ове депоније, као што није њиме ни почело упозоравају из ових организација. Они су раније саопштили да се отпад на ову санитарну депонију годинама таложио мимо предвиђеног пројекта, чиме су загађени оближњи водотокови и земљиште. На протесту је такође најављено да ће се формирати независна група стручњака који ће испратити све радње и дати своје препоруке за излазак из ове тешке ситуације.

„Поред истакнутих захтева, тражимо да се хитно ураде анализе воде и земљишта, као и пољопривредних производа из Лужничке долине, како би јавност и стручњаци знали право стање ствари а институције могле да предузму неопходне мере санације и заштите здравље становништва“, закључују из Права на воду и Либерграфа.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај