7 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ZAJEDNIČKI DO TRŽIŠTA BLISKOG ISTOKA

Lazar Mirkić, ambasador BiH u Srbiji, razgovarao je sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem o realizaciji zajedničkih projekata, potrebi uspostavljanja veza sa turskim investitorima i šansama za zajednički nastup na tržištu Bliskog istoka.

Zajednički do tržišta Bliskog istoka

Gradonačelnik Užica je rekao da je u obostranom interesu da se realizuje ideja o autoputu od Užica do Višegrada i dalje prema Sarajevu, što je veza između Koridora 11 i Sarajeva, da se realizuje projekat Podrinje, ali i mogućnost izgradnje tunela kroz Kadinjaču, kao i projekat Centar za vanredne situacije na aerodomu Ponikve koji se, zajedno sa Fočom, realizuje posredstvom Sekretarijata za prekograničnu saradnju između Srbije i Bosne i Hercegovine, čije je sedište u Užicu, a za šta je EU odobrila Užicu 600.000 evra.

Istakavši da Užice i Sarajevo tradicionalno dobro sarađuju, ambasador Mirkić je rekao da Sarajevo i Užice imaju šansu da se, nakon saobraćajnog povezivanja, povežu i sa tržištem Bliskog istoka.
– To je potencijalno veliko tržište. Kada počne obnova zemalja na Bliskom istoku koje su, iz poznatih razloga razrušene, imaćemo prliku da plasiramo proizvode, poput građevinskog materijala, hrane i pića, ali i da angažujemo našu radnu snagu. Međutim, bez dobre saobraćajne infrastrkture naši privrednici u tome neće uspeti – rekao je ambasador BiH.

Istakvši da je logično da Sarajavo, preko Užice, bude povezano sa koridoroma koji prolaze kroz Srbiju, on je dodao da je tu ideju, osim predstavika vlasti Srbije i BiH, podržala i Turska.
Ambasador je dodao da bi uskoro trebalo da se gradi novi granični prelaz Kotroman – Vardište, kako bi se na granici Srbije i BiH olakšao protok robe široke namene, prvenstveno prehrambenih proizvoda.

Izvor: www.danas.rs / Piše: N.Kovačević

output_nm92kd

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla