ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Захтеви Синдиката о расту зарада и минималне зараде

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, на састанку с представницима Савеза самосталних сндиката Србије (СССС), предложила да, одмах по конституисању Социјално економског савета, синдикати покрену иницијативе за преговоре о расту зарада и минималне зараде, као и измене законских решења, како би синдикални представници у фирмама и институцијама били заштићенији.

На јуче одржаном састанку у згради републичке владе, који је заказан на захтев највеће синдикалне централе у Србији, разговарано је о актуленим проблемима са којима се сусрећу радници, као и о начинима да они буду превазиђени.
Делегацију СССС, коју су чинили председници гранских синдиката из јавног и реалног сектора, предводио је председник Савеза Љубисав Орбовић, а испред Владе Србије су, поред премијерке, присуствовали министри финансија и рада, Синиша Мали и Никола Селаковић.
Председник Љубисав Орбовић указао је на проблем зарада које, упркос евидентном расту, не успевају да битно утичу на стандард радника и достигну раст инфлације, као и на неопходност да се, у складу са Законом о раду, поново преговора о висини минималне зараде, чије је повећање и пре примене анулирала до сада достигнута стопа инфлације.
Орбовић је указао и на неадекватан однос појединих послодаваца према синдикатима и синдикалним представницима, као и о све већој пракси да послодавци формирају своје синдикате.
Председници гранских синдиката су предочили проблеме у својим секторима, указавши на, пре свега, ниске зараде, недостатак социјалног дијалога и непостојање колективних уговора.
Председница владе и министри су показали разумевање за све проблеме са којима се суочавају запослени и синдикати и обећали да ће се, у најкраћем року, тражити решења у интересу радника.
И председник Савеза и премијерка су подвукли да је једини и најбољи начин за решавање свих проблема дијалог, те да ће то бити пут да се, кроз договор и иницијативе, проналазе најбоља решења.
Такође, Брнабић је истакла да ће се лично заложити да министри буду присутни и активни учесници на седницама Социјално економском савета, како би рад тог тела био ефикаснији.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце