Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Захтеви Синдиката о расту зарада и минималне зараде

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, на састанку с представницима Савеза самосталних сндиката Србије (СССС), предложила да, одмах по конституисању Социјално економског савета, синдикати покрену иницијативе за преговоре о расту зарада и минималне зараде, као и измене законских решења, како би синдикални представници у фирмама и институцијама били заштићенији.

На јуче одржаном састанку у згради републичке владе, који је заказан на захтев највеће синдикалне централе у Србији, разговарано је о актуленим проблемима са којима се сусрећу радници, као и о начинима да они буду превазиђени.
Делегацију СССС, коју су чинили председници гранских синдиката из јавног и реалног сектора, предводио је председник Савеза Љубисав Орбовић, а испред Владе Србије су, поред премијерке, присуствовали министри финансија и рада, Синиша Мали и Никола Селаковић.
Председник Љубисав Орбовић указао је на проблем зарада које, упркос евидентном расту, не успевају да битно утичу на стандард радника и достигну раст инфлације, као и на неопходност да се, у складу са Законом о раду, поново преговора о висини минималне зараде, чије је повећање и пре примене анулирала до сада достигнута стопа инфлације.
Орбовић је указао и на неадекватан однос појединих послодаваца према синдикатима и синдикалним представницима, као и о све већој пракси да послодавци формирају своје синдикате.
Председници гранских синдиката су предочили проблеме у својим секторима, указавши на, пре свега, ниске зараде, недостатак социјалног дијалога и непостојање колективних уговора.
Председница владе и министри су показали разумевање за све проблеме са којима се суочавају запослени и синдикати и обећали да ће се, у најкраћем року, тражити решења у интересу радника.
И председник Савеза и премијерка су подвукли да је једини и најбољи начин за решавање свих проблема дијалог, те да ће то бити пут да се, кроз договор и иницијативе, проналазе најбоља решења.
Такође, Брнабић је истакла да ће се лично заложити да министри буду присутни и активни учесници на седницама Социјално економском савета, како би рад тог тела био ефикаснији.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА