ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Захтеве за пензију треба поднети до 30. децембра

Ко закасни и пробије рок па поднесе захтев у првих неколико дана наредне године, примењиваће се услови за пензионисање који важе за 2023.

Сви они који испуњавају услове за одлазак у пензију у овој 2022. години имају обавезу да најкасније до петка 30. децембра прекину радни однос. Тада је и последњи рок за подношење захтева за пензионисање на шалтерима пензијског фонда. Уколико, међутим, будући пензионер (осигураник) подноси захтев за остваривање права на пензију поштом, препоручено или електронски преко е-шалтера може то учинити и 31. децембра и у том случају је последњи рок за престанак радног односа 30. децембар, подсећају у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Ако закасни и пробије законски рок, и поднесе захтев у првих неколико дана наредне године, примењиваће се услови за пензионисање који важе за ту годину – 2023.

– Право на старосну, односно превремену старосну пензију се признаје, по престанку осигурања. Престанак није потребан за предузетнике, осигуранике који обављају привремене или повремене послове и уговорене послове, као и осигуранике који су изабрана, именована или постављена лица и особе које су хранитељи у складу са законом од дана испуњења услова, а највише шест месеци уназад од подношења захтева – наглашавају у пензијском фонду. Право да до краја године поднесу захтев за старосну пензију имају жене са навршене 63 године и четири месеца живота и 15 година стажа осигурања. У 2023. ће морати да буду два месеца старије и имају 63 године и шест месеци живота. У превремену старосну пензију могу мушкарци са навршених 59 година и шест месеци живота и 40 година стажа осигурања. У наредној 2023. биће им потребно 60 година живота. Истовремено, жене које имају 59 година живота и 39 година и осам месеци стажа осигурања и које су испуниле услове за одлазак у превремену старосну пензију, у наредној 2023. мораће да имају 59 година и шест месеци живота и 40 година стажа осигурања. Уз то ће плаћати и трајне пенале због ранијег одласка у пензију.

– Захтев за пензију се уз пратећу документацију подноси надлежној филијали фонда према месту пребивалишта подносиоца. У случају да будући пензионер нема место пребивалишта у Србији, подноси га према месту последњег осигурања. Образац захтева се може добити у свакој филијали фонда или одштампати са сајта ПИО. Сваки образац садржи и списак доказа потребних за остваривање права које треба доставити фонду. Захтев са приложеним доказима могуће је предати лично на шалтеру – наводе из Фонда ПИО.

Упитани колико се у просеку дуго чека за доношење решења о остваривању права на пензију, ако неко има комплетно регулисане доприносе, у фонду одговарају да је законски рок два месеца. Уколико осигураник испуњава минимум услова за пензију, а нису утврђени сви подаци од значаја за одређивање висине права, добиће привремено решење о висини пензије, а по утврђивању недостајућих података решење о коначном износу примања.

Ако у року од три године не буду утврђени недостајући подаци, износ пензије утврђен привременим решењем постаје коначан, о чему се доноси посебно решење.

Уколико је осигураник већ остварио пензију у иностранству, то је потребно да наведе у захтеву за добијање српске принадлежности. Ако осигураник испуњава услове за остваривање права на пензију у Србији, он стиче услов за добијање самосталне пензије и у том случају нема сабирања стажа осигурања из Србије и иностранства. Уколико нема довољно стажа осигурања у Србији, а то је минимум 15 година, сабирају му се стаж осигурања у Србији и у иностранству и доноси се решење о сразмерној пензији – објашњавају у Фонду ПИО.

Извор: Политика/Јасна Петровић-Стојановић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ухапшен младић из Косјерића који је претукао девојку из Русије: „Молила сам га на три језика да ме не удара“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од 14. септембра ове године, на СМА је тестирано више од 13.000 беба ВИДЕО

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обећана помоћ стигла на адресу шесточлане породице Бажалац (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

На аукцији продате осмогодишње државне обвезнице у износу од 23,24 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?

ОГЛАСНА ТАБЛА

АИК Банка добитник два међународна признања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зашто родитељи не знају шта значи кринџ, а деца не умеју да поставе софру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Реконструкција водоводне мреже у Пожеги – замењено 20 километара азбестно-бетонских цеви

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије задржала каматне стопе на истом нивоу

ОГЛАСНА ТАБЛА