OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Задуживање од 1,83 милијарде евра: Посланици о предлозима закона о кредитима


 

Пред посланицима Народне скупштине данас ће се наћи и више економских закона о кредитним аранжманима вредним више од 1,63 милијарде евра. Ако се на ово дода још 200 милиона евра колико су вредни планирани кредити Србијагаса, за чију отплату ће гарантовати држава, реч је о задуживању већем од 1,8 милијарди евра.

Изградња канализационе инфраструктуре, Фрушкогорски коридор, Моравски коридор, дуално образовање, пречишћавање отпадних вода, изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима, програм чврстог отпада, програм за отпорност на климатске промене – пројекти су за које ћемо се задужити око 1,63 милијарде евра. Уз то, држава ће гарантовати за отплату кредита Србијагаса, који се за 200 милиона евра задужује код више банака на име плаћања увоза овог енергента. А, ако не плати Србијагас – платиће држава.

Република Србија се, код Кинеске банке задужује за 203.400.928 евра по основу уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи комуналне (канализационе) инфраструктуре у Србији који је потписан 5. фебруара 2021. године.

Кредит за пројекат изградње брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума, такозвани Фрушкогорски коридор, код кинеске Еxпорт-Импорт банке вредан је 608.384.610 долара, што је по тренутном курсу око 538,13 милиона евра.

Ту је и пројектни зајам за центар за обуку за дуално образовање. У то име код Банке за развој Савета Европе задужићемо се у износу до 20 милиона евра. Главни циљеви овог пројекта су, како се наводи у предлогу закона – реконструкција и опремање два центра за обуку, једног у Београду, а другог у Вршцу, за потребе ваздухопловног образовања у Србији, по моделу дуалног образовања.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Уговора о кредитном аранжману са више банака у износу до 203.775.000 евра осигураног код Цхина Еxпорт Цредит Инсуранце Цорпоратион за финансирање прве фазе Пројекта сакупљања и пречишћавања отпадних вода централног канализационог система града Београда.

За кредит код Европске банке за обнову и развој за пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима задужићемо се 100 милиона евра.

Још 75 милиона евра зајмићемо од Француске агенције за развој, за реализацију Програма чврстог отпада у Србији.

Посланици ће се изјашњавати и о Предлогу закона о потврђивању Уговора о кредиту који се односи на необезбеђени зајам у износу до 400 милиона евра (уз осигурање код Мултилатералне агенције за гарантовање инвестиција) у циљу финансирања одређених грађевинских услуга од стране Бецхтел- Енка УК Лимитед, који послује у Србији преко Бецхтел Енка УК Лимитед огранак Београд за потребе – Коридора Србије.

Овај кредит у вези је са изградњом инфраструктурног коридора аутопута Е-761 деонице Појате – Прељина (Моравски коридор). У то име задужујемо се на међународном тржишту код више банака.

Кредит са Европском банком за обнову и развој на име Програма чврстог отпада у Србији, вредан је 75 милиона евра.

На дневном реду је и Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Програм за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији – фаза ИИ), између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, вредног 15 милиона евра.

Када је реч о давању гаранција за отплату дуга Србијагаса – држава даје гаранције Србијагасу за измирење нових кредитних обавеза код шест банака укупне вредности до 200 милиона евра. Као што је портал Н1 већ писао, одређено је да се новац од кредита користи за плаћање обавеза Србијагаса само уз сагласност министра финансија, а оцењује се да је задуживање потребно због наставка сигурног и континуираног снабдевања Србије природним гасом, што подразумева наставак увоза овог енергента.

Република Србија даје гаранције за отплату дуга Србијагаса према банкама Интеза, Рајфајзен, Комерцијалној банци, Сбербанци, ОТП банци и Новој Лјубљанској банци д.д. Лјубљана.

Фото: илустрација

Извор: Н1

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Преображење Господње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА