Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Zacrvenele se maline u oktobru, oktobraski plodovi slatki kao julski

Požega – Iako je sezona za malinare završena pre skoro tri meseca, u voćnjaku Vladete Markovića u selu Velika Ježevica kod Požege ponovo, krajem oktobra, zacrvenili su se plodovi.

Nije retkost da pojedine sorte maline rađaju kad su tokom jesenjih meseci temperature visoke, ali vrlo retko se to dešava sa sortom vilamet, što je kod Vladete slučaj.

„Na mladim, ove godine izniklim lastarima pojavili su se plodovi. Osim ovih koji su spremni za berbu ima i još dosta zelenih koji će uskoro biti zreli. O otkupu u jesen nema govora, jer su količine male, ali mi iz kuće ćemo to obrati i iskoristiti, kao i komšinice koje beru za slatko ili sok. Nema razlike u ukusu, sočne su kao one julske“, rekao je Vladeta za RINU.

Stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističu da topli jesenji dani, bez mnogo padavina pogoduju ponovnom cvetanju i rađanju maline, ali da to može uticati na rod sledeće godine.

„U mom malinjaku vilamet je rađao i prošle godine i strepeli smo za rod letos. Ipak, nije bilo nikakvih smetnji. Obeležavao sam lastare koji su rodili prošlog oktobra, a oni su ponovo rađali u junu i julu, što je odlično“, rekao je Vladeta.

 

RINA / GZS/foto: RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златиборци спремно дочекују новогодишњу ноћ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радомир Антић добија нови мурал у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Ужицу отворена канцеларија Странке слободе и правде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Улазак жена у свет бизниса

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија воз: Од 11. децембра важи нови ред вожње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Две девојчице заједно са планинирима посадиле 600 садница црног бора на Руднику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Асфалтирање Улице Александра Вучковића у Севојну

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт: Дејан Крсмановић дуо

ОГЛАСНА ТАБЛА