ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„ЗаЧЕПимо предрасуде“ – акција која се успешно спроводи 10 година

Акцију „ЗаЧЕПимо предрасуде“ покренуло је Удружење инвалида церебралне и дечије парализе Ужице од јануара 2014. године у сарадњи са пријатељима Удружења. Ова акција обједињује више мотива – покретача на акцију:
– Очување животне средине кроз пропагирање рециклаже пластичног отпада;
– Упознавање што већег броја суграђана са радом и активностима Удружења;
– Обезбеђивање одређених финансијских средстава намењених унапређењу положаја чланова Удружења.
Изузетно смо поносни на чињеницу да ова акција има традицију дугу десет година коју ћемо обележити перформанском под називом „ Зачепимо предрасуде кроз деценију“ који ће бити одржан у јуну на Градском тргу, када ћемо појединцима, установама и предузећима који су учествовали у овој акцији поделити захвалнице за њихов ангажман. О овој манифестацији ћете бити благовремено обавештени и позвани да Вашим присуством употпуните овај догађај.


Можемо да изразимо задовољство чињеницом да су сви наведени циљеви више него испуњени и да су премашили сва наша почетна очекивања. Поготово ако се има у виду да наша акција подразумева добровољно прикупљање и донирање пластичног отпада сачињеног од одређених врста пластике (на бази полипропилена – ознака PP и полиетилена – ознака HDPE).
У том смислу, најпоноснији смо на допринос наших суграђана, а посебно најмлађих који су дали највећи допринос нашој акцији током свих ових година. Та чињеница има специфичну тежину ако се зна да се и еколошка свест и емпатија најлакше и трајно формира у млађем узрасту.
За сваку похвалу је и сарадња са свим институцијама, установама и организацијама, али и компанијама и предузетницима из Ужица и региона, као и чињеница да се наша акција проширила и ван Златиборског региона. Тако, поред наших сталних сарадника на овој акцији (Предшколска установа Ужице, Дом здравља Ужице, Градска управа, основне школе, средње школе – посебно Техничка и Уметничка школа са својом еколошком секцијом коју води проф. Ана Ђуричић, банке, Макси, остала удружења ОСИ са подручја нашег града и наравно наши суграђани), доста чепова до сада је прикупљено у Бајиној Башти (ПУ, основна школа, средња школа, Дневни боравак), Нова Варош (ПУ Паша и Наташа, Општинска управа), Чајетина (Општинска управа), Ариље (Црвени крст, Удружење ОСИ), Краљево (појединци) итд.

Од почетка акције „ЗаЧЕПимо предрасуде“ постали смо и пример за друге градове и општине, односно организације у Србији и модел како се једна оваква акција спроводи у континуитету. Такође, напоменула бих да акција „ЧЕП за хендикеп“ (чију рекламу на градском билборду код Градске куће могу видети наши суграђани) нема додирних тачака са нашом акцијом, њу независно од нас спроводи организација из Зрењанина. За ове године трајања акције, а захваљујући пре свега нашим суграђанима, али и свим другим партнерима, до сада је прикупљено преко 22 тона наведене врсте пластике (само прошле године прикупљено је 2700кг ). Сходно свему наведеном и ефектима акције,
као и интересовању у нашој заједници, акција ће се наставити.

Новац од прикупљања пластике Удружење користи за директну помоћ и подршку чланству (обезбеђивање материјалне помоћи за набавку лекова, ортопедских помагала, одлазак на бањско лечење…) као и за обезбеђивање средстава за реализацију активности Удружења.
Радује потенцијал ове акције који у будућности може резултирати и њеним евентуалним проширивањем на поље социјалног предузетништва, али то зависи и од чинилаца на које ми не можемо да утичемо.

Тај потенцијал и позитиван пример, већ се, поред осталих активности и акција на том пољу, у нашем граду испољио заокруживањем процеса примарне селекције отпада у Ужицу који је актуелан. Свакако, тај процес је кључан за одрживост процеса прикупљања отпада и продужетак „животног века“ регионалне депоније „Дубоко“. Кроз нашу акцију, дајемо свесрдну подршку сарадницима из екипе Ере рециклирају. Као што и они поручују – „Отпад стварамо сви, зато треба и да водимо рачуна о његовом збрињавању. А примарна селекција је најбољи начин да свако да свој допринос том процесу“.
У сваком случају, с обзиром да се акција наставља, апелујемо и овим путем на суграђане, установе, организације, компаније и предузетнике да наставе са доприносом нашој акцији, а они који се до сада нису укључили да се укључе, јер тиме на директан начин чувају своју околину и помажу особама са инвалидитетом.
Грађани пластични отпад (све осим PET амбалаже) могу и даље доносити сваког радног дана од 09-16 часова у просторије Удружења, улица Кнеза Лазара 2. Или ако су у питању викенд дани када Удружење не ради, пластику могу оставити у пролазу поред Удружења где постоји специјализована канта за одлагање пластике или једноставно спустити у пролаз.

За све додатне информације могу нас позвати на број 031/500-122.
Срдачан поздрав,
Тијана Брашновић
У Ужицу, 25. јануара 2024. године

Огласна табла

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама