ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Забрана мобилних телефона на часовима?

Оно што се догађа у школама је рефлексија стања и времена у коме живимо, рекао је министар просвете Бранко Ружић за Н1.

Говорећи о недавним случајевима насиља у школама, министар каже да школе нису издвојена острва већ да ову ситуацију морамо посматрати као друштвени феномен и питање за све нас.

– Што се тиче ових конкретних случајева ја бих рекао да је све урађено према нормативном оквиру који постоји, а који одлично устројен. Волео бих да ово не буде само сезонско фокусирање медија на проблем који имамо по питању насиља у школама, већ да то буде свеобухватан друштвени приступ теми која је важна за све нас – рекао је Ружић.

Када говоримо о насиљу сви протоколи, правилници, закони, јасно дефинишу начин поступања од прве до последње инстанце, па и ако је потребно да се укључе друге институције као што су центри за социјални рад, полиција и тужилаштво.

На питање да ли је задовољан како тај систем функционише, министар каже да је увек незадовољан, али да је задовољан оним што је до сада праћено последње две године, те истакао посвећеност директора и наставника, као и поштовање протокола.

– Понекад имамо мањак храбрости и зато апелујем да се свако насиље, било вербално, психолошко, дигитално или физичко које мора бити пријављено у року од 24 сата, да се пријави и да радимо на превенцији како не бисмо ни дошли у овакве ситуације. Евидентно је да се не пријављује свако насиље и оно што је још лошије је чињеница да нема пријављивања вербалног који је почетни ниво. Ако то вербално насиље на време пријавимо онда неће ни доћи до физичког. – сматра Ружић.

– У систему имамо заиста задовољавајуће апарате и зато смо јуче одржали седницу, а радна група има орочени временски рок, да не би било оно – кад не можете да решите проблем формирајте радну групу и све ће бити решено. То није идеја, идеја је да рок буде 20. децембра, а да се 9. децембра још једном састанемо и размотримо пристигле писане предлоге психолога, педагога, наставника, представника министарства. Ту треба да видимо да ли треба да пооштримо санкције, да ли да уведемо неке нове мере, да ли мењати подзаконска акта, законе. То је мандат ове радне групе, каже министар просвете.

Ружић додаје и да је поента да се на радној групи размотри да ли треба деци укинути могућност ношења мобилних телефона на часове.

– Нека их оставе испред учионице и на одмору нека их узму. То неће решити насиље, али ће повећати фокус на оно што наставници предају. – сматра министар просвете.

Извор: N1

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама