6 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE

ZABORAVLJENI SRPSKI JUNAK SA PRUGE: MAŠINOVOĐA KOJI JE UKRAO VOZ DA BI SPASAO STOTINE LJUDI

djak

Danas se navršava 75 godina od ustaškog zločina u Starom Brodu, kod Višegrada, kada je u kanjonu Drine ubijeno oko 6.000 srpskih izbeglica. Mesecima ranije, Višegrad je bio krcat ljudima koji su, posle pripajanja Bosne i Hercegovine Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušavali da se spasu, bežeći ka Srbiji. Granica je, međutim, za njih bila zatvorena, ali se, zahvaljujući jednom užičkom mašinovođi koji je u Višegradu oteo voz, barem 500 srpske nejači spasilo i prebeglo do užičkih sela.

Bila je to krađa za ponos. Bekstvo iz okupiranog Višegrada, sa oko 500 izbeglica koje je tajno smestio u vagone, i jurnjava prugom ka Srbiji.

Mašinovođa Vojin Nikitović je odabrao pogodno veče, oteo lokomotivu, priključio kompoziciju, u kojoj je bio i vagon pun oružja – i jurnuo ka granici. Ni potera, ni barikade ga nisu zaustavile.

– On je to smislio i on je to uradio. Žrtvovao je svoj život da spase te ljude – kaže Vojinova ćerka Olgica Cvijović.

Uspeo je da se probije do Stapara, nadomak Užica. Tu je putnike poslao u selo, a oružje sakrio i kasnije predao partizanima.

– Kod Stapara je sišao i otvorio vagone – priča Olgica.

Mašinovođa iz Višegrada Vićentije Mijadžević kaže da se pričalo kako je po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobegao.

Priključio se Železničkoj četi, ratovao i bio ranjen, tri puta zarobljen, mučen u logoru na Banjici, i nekako uvek uspevao da pobegne.

– Nikada nije upoznao te ljude, niti zna ko su. Možda su se neki dva-tri puta javili –kaže Olgica.

Odlikovan za hrabrost, ali zaboravljen kao junak sa pruge – priča o 12.000 srpskih izbeglica u Višegradu, u zbegu, pred najezdom ustaša, nije se uklapala u proklamovano bratstvo i jedinstvo novostvorene države.

– Malo ko zna o njemu. Nažalost, zaboravljen je. Ukrasti voz iz Višegrada sa toliko izbeglica, izvući se iz ustaškog okruženja 1941. godine jeste nešto što zaista zavređuje pažnju – kaže Radivoje Papić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Užice.

A nekoliko meseci posle Vojinovog podviga, nedaleko od Višegrada, u Starom Brodu, ustaše su ubile oko 6.000 srpskih izbeglica, mahom žena, dece i staraca. Smrt u kanjonu Drine, izbegli su putnici Vojinovog voza – one parnjače koju su, više od uglja, gonile njegova hrabrost i želja da spase ljude.

Autor: Rts

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krčma Sirogojno (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetlana je napustila posao programera, sada gaji krave na Zlataru i nije se pokajala

Oglasna Tabla

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla