14.1 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ZABORAVLJENE SRPSKE RATNICE IZ BOJA NA KUKUTNJICI

Na planini Kukutnjici, koja se nalazi između Arilja i Ivanjice, 1809. godine odigrala se jedinstvena bitka u Prvom srpskom ustanku, a u borbama su učestvovale i – žene!

Nejasno je zašto su ove srpske Spartanke zanemarene u našoj istoriji, pa tako nijedna škola, ulica ili kasarna ne nosi njihovo ime, dok su žene borci koje su učestvovale u Prvom i Drugom svetskom ratu dobile razna priznanja u našem društvu.

I dok su naši mediji danas zatrpani informacijama o starletama i polunagim pevačicama, evo jednog teksta koji je posvećen junakinjama koje su oslobađale srpsku državu, a koje su svi zaboravili.

Pesmu o Boju na Kukutnjici zabeležio je Vuk Karadžić, a u njoj stoje i ove reči: „Srbima je sreća pomagala, Kukutnjicu magla pritisnula do Katića junačkoga gnjezda, pa ne znaju niti vide Turci otkud Srbi biju iz pušaka, a otkuda li drugi sa kamenjem“.

Dimitrije Radosavljević u svojoj knjizi „Bjeluša“ navodi da se uoči bitke u podnožju planine skupio veliki zbeg starijih ljudi, žena, dece i stoke. Upravo iz ovog zbega su se izdvojile žene koje su učestvovale u pripremanju zasede od bukovih balvana uvezanih šumskom lozom iznad kojih su bile gomile skupljenog kamenja i stena. U ključnom trenutku bitke loze su presečene, balvani i stene su se sručili nizbrdo na tursku vojsku i izazvali ogromne gubitke i metež. Nakon toga ove žene su nastavile učešće u borbama bacanjem kamenica na neprijateljske vojnike.

Bitku je predvodio Miloš Obrenović, koga je Karađorđe u Užicu 1807. proglasio za vojvodu, a završena je pobedom srpske vojske i bila je od velikog strateškog značaja jer je sprečen dalji prodor turske vojske dolinom Morave prema Čačku.

U Boju na Kukutnjici, koji je trajao četiri sata, poginulo je 30 Srba i 13 Crnogoraca, a gubici na turskoj strani su bili mnogo veći. Ovde je poginuo i čuveni mladi crnogorski junak Jovan Šibalija.

Zanimljiv je i podatak da je Karađorđe držao položaj na Katićima odakle je dejstvovao topovima po turskim položajima.

U ovom kratkom novinarskom istraživanju uspeli smo da saznamo ime samo jedne od žena koje su uzele učešće u boju. U pomenutoj knjizi Dimitrija Radosavljevića navodi se da su Vida Radosavljević i njen muž Đoko bili među borcima.

Ovaj članak  završavamo još jednim stihom iz pesme koju je zabeležio Vuk Karadžić, a koji govori da se na planini Kukutnjici sloboda osvajala i kamenjem:

„Onda reče Miloš Obrenović

Srbi braćo koji ste bez oružja

potrčite brdu Kukutnjici

pa iz krša udrite stjenama

baš upravo u tursku ordiju,

a i vojvode udariše s družinom

biše Turke prahom i olovom

četir sata megdan djeliše.“

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla