23.7 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ZABORAVLJENE SRPSKE RATNICE IZ BOJA NA KUKUTNJICI

Na planini Kukutnjici, koja se nalazi između Arilja i Ivanjice, 1809. godine odigrala se jedinstvena bitka u Prvom srpskom ustanku, a u borbama su učestvovale i – žene!

Nejasno je zašto su ove srpske Spartanke zanemarene u našoj istoriji, pa tako nijedna škola, ulica ili kasarna ne nosi njihovo ime, dok su žene borci koje su učestvovale u Prvom i Drugom svetskom ratu dobile razna priznanja u našem društvu.

I dok su naši mediji danas zatrpani informacijama o starletama i polunagim pevačicama, evo jednog teksta koji je posvećen junakinjama koje su oslobađale srpsku državu, a koje su svi zaboravili.

Pesmu o Boju na Kukutnjici zabeležio je Vuk Karadžić, a u njoj stoje i ove reči: „Srbima je sreća pomagala, Kukutnjicu magla pritisnula do Katića junačkoga gnjezda, pa ne znaju niti vide Turci otkud Srbi biju iz pušaka, a otkuda li drugi sa kamenjem“.

Dimitrije Radosavljević u svojoj knjizi „Bjeluša“ navodi da se uoči bitke u podnožju planine skupio veliki zbeg starijih ljudi, žena, dece i stoke. Upravo iz ovog zbega su se izdvojile žene koje su učestvovale u pripremanju zasede od bukovih balvana uvezanih šumskom lozom iznad kojih su bile gomile skupljenog kamenja i stena. U ključnom trenutku bitke loze su presečene, balvani i stene su se sručili nizbrdo na tursku vojsku i izazvali ogromne gubitke i metež. Nakon toga ove žene su nastavile učešće u borbama bacanjem kamenica na neprijateljske vojnike.

Bitku je predvodio Miloš Obrenović, koga je Karađorđe u Užicu 1807. proglasio za vojvodu, a završena je pobedom srpske vojske i bila je od velikog strateškog značaja jer je sprečen dalji prodor turske vojske dolinom Morave prema Čačku.

U Boju na Kukutnjici, koji je trajao četiri sata, poginulo je 30 Srba i 13 Crnogoraca, a gubici na turskoj strani su bili mnogo veći. Ovde je poginuo i čuveni mladi crnogorski junak Jovan Šibalija.

Zanimljiv je i podatak da je Karađorđe držao položaj na Katićima odakle je dejstvovao topovima po turskim položajima.

U ovom kratkom novinarskom istraživanju uspeli smo da saznamo ime samo jedne od žena koje su uzele učešće u boju. U pomenutoj knjizi Dimitrija Radosavljevića navodi se da su Vida Radosavljević i njen muž Đoko bili među borcima.

Ovaj članak  završavamo još jednim stihom iz pesme koju je zabeležio Vuk Karadžić, a koji govori da se na planini Kukutnjici sloboda osvajala i kamenjem:

„Onda reče Miloš Obrenović

Srbi braćo koji ste bez oružja

potrčite brdu Kukutnjici

pa iz krša udrite stjenama

baš upravo u tursku ordiju,

a i vojvode udariše s družinom

biše Turke prahom i olovom

četir sata megdan djeliše.“

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nagradni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta

Oglasna Tabla

Međunarodni kup City Games-a stiže na Zlatibor

Oglasna Tabla

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla