Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Za znanja moć niz programa u X Evropskoj noći istraživača u Užicu

Deseta Evropska noć istraživača održaće se u Užicu od 23. do 27. septembra u organizaciji Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (RCU), a Naučni klub u ovoj ustanovi biće mesto okupljanja mladih istraživača i ljubitelja nauke iz Užica i okoline. Pored Naučnog kluba prostor za dešavanja ustupili su i Gradski kulturni centar Užice, Istorijski arhiv Užice i Narodni muzej Užice gde će se odvijati tri od planiranih osam programskih celina.

Kako je naglasila Milena Vićević, direktorka RCU, naučno putovanje do centralnog događaja, Evropske noći istraživača, 27.septembra, počinje 23. septembra,i biće ispunjeno tribinama, predavanjima, radionicama, eskperimentima i razgovorima. Direktorka je rekla i da ovogodišnji slogan „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ fokusira tim koji je radio na realizaciji programa na sveobuhvatnost znanja kroz različite oblasti nauke i kulture.

-Put do naučnog petka promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa- najavila je direktorka. Ona je izjavila i da je “Naučni klub RCU jedan od 14 koje je Centar za promociju nauke otvorio 2016. godine” i da od tog početka do danas marljivo ispunjava svoju misiju širenja vidika mladih generacija u oblasti nauke i teorijske tehnike, kulture uz bitan sociološki i inovativno edukativni pristup učenju.

-Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri- izjavila je Vićevićka i dodala da se naučne dešavanja  ove godine realizuju kroz tri projekta i to:

-Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Science in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju.
Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Koordinator projekta zadužena za realizaciju užičke Evropske noći istraživača, Marina Tasić predstavila je događanja koja čekaju buduće naučnike i ljubitelje nauke:

-Noć istraživača otvara se radionicom Inteligencija (IQ) i digitalna inteligencija (DQ) koja će se realizovati 23. septembra od 19 časova u Naučnom klubu, i nju će voditi Dušica Mijailović,profesorka informatike i računarstva.Dan kasnije na istom mestu i u isto vreme, dr fizike Jelena Radovanović će pričati o tome kako su nastala brojna naučna otkrića predstavljajući one koja su nastala iz nužde ali i veliki broj onih za čije postojanje dugujemo zahvalnost zabavi ili slučaju. Na tribini Veštačka inteligencija koja će se održati u Gkc Užice u sredu, 25. septembra od 19, 30, profesorke Dušica Mijailović, Dubravka Smiljanić, diplomirani psiholog i Dušica Ristović, profesorka biologije otvoriće temu nastanka, razvoja i budućnosti veštačke inteligencije u kontekstu savremenog života. Isti dan, ali u Naučnom klubu Užice u 19 časova počinje radionica Stare srpske ćirilične štamparije u XV i XVI veku koju će voditi Vesna Lučić i Snežana Nedeljković, profesorke istorije.Ljubitelje biologije obradovaće radionica Fotosinteza uživo koju će 26. septembra od 19 časova u Naučnom klubu voditi Dušica Ristović,profesorka biologije, a pobornici istorijske nauke imaće priliku da od 19 časova u Istorijskom arhivu Užice nauče nešto na temu Užička periodika krajem XIX i u prvoj polovini XX veka. Ovu radionicu vodiće istoričar, dr Aleksandar Savić. Za kraj, u petak, 27. septembra, arheolog Marina Kotarac održaće radionicu Mala muzejska kovačnica novca u Narodnom muzeju Užice. Radionica počinje u 19 časova, a isto veče od 17 do 22 časa na platou ispred užičkog muzeja biće emitovan film “Znameniti Užičani krajem 19. i početkom 20. veka” koji je realizovalo Društvo istoričara Užica.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla