24.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Za vojsku pet puta veći budžet nego za zdravstvo

Država će u budžetu za narednu godinu izdvojiti milijardu dinara više za zdravstvo nego ove godine, odnosno 18,3 umesto 17,3 milijarde dinara. 

Novim budžetom je predviđeno duplo više ulaganja u kvalitet zdravstvene zaštite – sa 379 miliona na 787 miliona dinara, ali i za preventivnu zaštitu, za koju je u 2018. izdvojeno malo više od 1,03 milijarde, a ove 1,14 milijardi dinara. Međutim, jedna milijarda u zdravstvenom sistemu Srbije, naročito kada se uporedi sa nekim drugim kapitalnim izdacima koje je država planirala, poput ulaganja u vojsku, neće mnogo uticati na kvalitet zdravstvene zaštite. Ministarstvo odbrane koje upravlja vojskom imaće budžet naredne godine veći od 95 milijardi dinara, pet puta više nego Ministarstvo zdravlja. U oceni budžeta Fiskalni savet je istakao kako na prvi pogled budžet ukazuje na snažno povećanje kapitalnih izdvajanja države i da se to povećanje pre svega odnosi na kupovinu opreme za vojsku i policiju.

„Kapitalni rashodi republičkog budžeta u 2019. planirani su od oko 165 milijardi dinara, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na budžet za 2018. u kom je za kapitalne rashode opredeljeno 127 milijardi dinara. Međutim, najveći deo ovog povećanja u 2019. odnosi se na kupovinu opreme za vojsku i policiju, koja je budžetom za 2018. bila planirana na nivou od 21 milijarde, a u narednoj za te namene planira se 46 milijardi“, navodi Savet u oceni budžeta za narednu godinu. Investicije u vojsku i policiju dostići će skoro trećinu svih kapitalnih rashoda Republike, napominju u Savetu, i petinu ukupnih kapitalnih rashoda čitave države.

Ministarstvo zdravlja će, s druge strane, za uređenje i nadzor izdvojiti 726 miliona dinara naredne godine, za četvrtinu manje nego što su mogli ove. Malo više novca je planirano za sanitarni nadzor i nadzor u oblasti lekova, a milion dinara, na primer, biće odvojeno i za unapređenje oralnog zdravlja kod dece i omladine. Značajno manje sredstava izdvojeno je za otpremnine, za 2018. budžet za to je bio 400 miliona, za narednu svega 50 miliona dinara. Manje novca u narednoj godini biće izdvojeno i za unapređenje infrastrukture zdravstvenih ustanova umesto ovogodišnjih 6,5 u narednoj godini biće 6,2 milijarde dinara.

Iako na prvi pogled tako ne izgleda, Srbija u odnosu na bruto domaći proizvod za zdravstvo izdvaja 10,38 odsto, znatno više nego, na primer Crna Gora, a neznatno više od proseka za EU. Istraživanje koje su zajednički uradili Fondacija za razvoj ekonomskih nauka i SeConS grupa za razvojnu inicijativu sa podacima iz 2014. pokazalo je da se u ovaj procenat ne računaju samo državna izdvajanja, prema kojima je Srbija ispod proseka, već i privatna izdavanja koja su kod nas najviša među posmatranim zemljama i kreću se oko 40 odsto, dok je prosek evropskih zemalja 20 odsto.

Visoka izdvajanja prema ovim kriterijumima, kako se navodi u istraživanju su, ipak, posledica niskog BDP-a, pa je bolje poređenje troškova po glavi stanovnika, gde Srbija sa 1.200 dolara prednjači u odnosu na Crnu Goru i Makedoniju, ali je to gotovo dva puta manje nego u Hrvatskoj i tri puta niže od proseka u Evropi. Iako su podaci ovog istraživanja pokazali da Srbija ne zaostaje mnogo za evropskim zemljama kada su u pitanju resursi, te da na 100.000 stanovnika mi imamo 308 lekara opšte prakse (prosek u EU je 360), ali i duplo manje medicinskog osoblja koje brine o pacijentima, situacija se iz godine u godinu u ovom segmentu pogoršava – zbog odlaska zdravstvenih radnika u inostranstvo. Naime, svake godine, prema procenama Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbiju napusti oko 2.000 zdravstvenih radnika.

Izvor:danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce sa teritorije Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Užičko izdavaštvo 30-ti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Oglasna Tabla