Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Za usvajanje bebe nađene pred crkvom više od sto zainteresovanih

Još bezimeni mališan, ostavljen po rođenju pred crkvenim vratima, lepo napreduje u užičkoj bolnici i čeka da li će na usvajanje ili u hraniteljsku porodicu.

Užice – On je zdrava i lepa beba, svi ga mazimo i pazimo. Lepo napreduje, dobio je 520 grama. A osmehom kao da uzvraća na našu pažnju…

To ovih dana kažu na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Užicu, gde je već 21 dan smešten mališan koga su i dalje nepoznata majka, ili neko njen, tek rođenog ostavili 9. oktobra pred vratima Crkve Svetog arhangela Gavrila u Čajetini. Za usvajanje ovog dečaka vlada izuzetno interesovanje. Čajetinskom Centru za socijalni rad već se javilo više od stotinu potencijalnih usvojitelja iz Srbije i inostranstva, naši ljudi iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, Austrije.

Ranog devetooktobarskog jutra, podsećamo, jedna Čajetinka slučajno je primetila bebu ostavljenu pred crkvenim vratima i odmah o tome obavestila sveštenika Petra Lazića, koga je zatekla u parohijskom domu, a pozvani su i policija i lekari. Zdrav dečačić težak oko tri kilograma bio je zavijen u belu tkaninu. Odmah potom zbrinut je na Odeljenju neonatologije užičke bolnice.

Nadležni su krenuli da utvrđuju ko je bebu ostavio pred crkvom, a nezvanično se pominjalo da su kamere postavljene na susedni objekat snimile kako se u rano jutro tu nakratko zaustavio jedan automobil, da bi ubrzo potom nastavio put. Ali roditelji dečaka, uprkos svim nastojanjima, do sada nisu pronađeni. Zato je dete stavljeno pod starateljstvo čajetinskog Centra za socijalni rad, kako i predviđa član 344 Porodičnog zakona.

I dalje bezimeni mališan, koji se vodi samo kao novorođenče, iako su ga mediji odmah nazvali Gavrilo, budući da je nađen pred Crkvom Svetog arhangela Gavrila, sa Odeljenja neonatologije uskoro treba da pređe na Dečje odeljenje užičke bolnice. Danijela Vasiljević, predstavnik za odnose sa javnošću Zdravstvenog centra Užice, o tome za naš list kaže:

– Na Odeljenju neonatologije boraviće 28 dana, do 8. novembra, kada ide na Dečje odeljenje. On je lepa beba koja je osmehom sve pridobila, svi ga ovde zbog njegove situacije izuzetno maze i paze. Na Dečjem odeljenju čekaće odluku čajetinskog Centra za socijalni rad da li će na usvajanje ili u hraniteljsku porodicu. Znamo da vlada veliko interesovanje mnogih da ga usvoje, neki zbog toga zovu i ovde, javljaju se na mejl Zdravstvenog centra. Pored želje da ga usvoje, nude za njega i pomoć u hrani, odeći, ali nema potrebe za tim, jer ovde ima sve što mu treba. Javila nam se jedna žena koja je radila u inostranstvu, a sada sama živi u Srbiji, podnela je papire Centru za socijalni rad želeći da usvoji ovo dete. Ima još sličnih ponuda. Sudbina ovog dečačića privukla je mnoge, koji žele da mu neveselo započet život učine srećnijim.

Direktor Centra za socijalni rad u Čajetini Pajo Bogdanović navodi da će beba tokom ove nedelje dobiti lično ime, u toku je postupak određivanja. Pominju se najverovatnija imena – Gavrilo, po nazivu crkve, ili Jovan, jer 9. oktobra SPC slavi Sv. Jovana Bogoslova.

– Centar za socijalni rad, u skladu sa zakonom, za privremenog staratelja ovom dečaku čiji su roditelji nepoznati postavio je pedagoga ovog centra. On će štititi prava i interese deteta u postupku koji sledi. Biće uskoro rešeno da li će na usvajanje ili u hraniteljsku porodicu, koji su najbolji oblici zaštite za mališana, gledaće se najbolji interes za njega – objašnjava Bogdanović i opisuje veliko interesovanje za usvajanje ove bebe:

Stalno zovu potencijalni usvojitelji, iz svih krajeva Srbije, pa i evropskih država. Više od stotinu nam ih se do sada javilo, katkad ne stižemo ni sve pojedinosti da zabeležimo koliko ih se javlja. Upućujemo ih na postupak potreban da bi stekli pravo za usvajanje deteta. Potrebna je opšta podobnost potencijalnih usvojitelja vezana za njihove podatke lične, statusne, egzistencijalne prirode, da nisu osuđivani i drugo. Predmet se dostavlja Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, gde se vodi jedinstven registar potencijalnih usvojitelja. Faktički, u ministarstvu će se i doneti odluka, oni koji su stekli opštu podobnost dobiće mogućnost da dete usvoje – kaže direktor Centra za socijalni rad.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Još 2 nova slučaja infekcije COVID-19 u Zlatiborskom okrugu, ukupno 21

Oglasna Tabla

Ušli smo u srpski gradić gde niko nije oboleo od korone. Jasno je zašto nisu izgubili ni život dosad

Oglasna Tabla

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.624 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Oglasna Tabla

Čajetinci uputili pomoć Vlasenici u RS

Oglasna Tabla

Blizancima dali imena Kovid i Korona

Oglasna Tabla

Stariji sugrađani obavili kupovinu, od 13 časova zabrana kretanja do ponedeljka ujutru

Oglasna Tabla

12 jela koje ste obožavali a možda ih ponovo zavolite

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza: Evo kakav će biti vikend!

Oglasna Tabla

Još četiri nova slučaja infekcije u Zlatiborskom okrugu, ukupno 19 obolelih

Oglasna Tabla