ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Za solarne panele ne manjka sunca, ali fali para

Srbija ima ogromnu mogućnost da koristi solarnu enrgiju. Sunčevo zračenje je 30 odsto veće od zapadnoevropskog proseka, a na mreži imamo zanemarljivih 10 megavata te energije. Zbog klimatskih promena u svetu se na energiju sunca računa sve više, jer je neiscrpan i ekološki čist izvor. Ima li solarnih projekta i koliko oni koštaju?

Pored postojeće male solarne elektrane u Zaovinama na Tari, EPS razvija dva velika projekta u Kostolcu.

Za solarnu elektranu „Petka“, snage deset megavata, EPS je već dobio građevinsku dozvolu, a paneli će se prostirati na 15 hektara odlagališta ugljenog kopa „Ćirikovac“. Druga, deset puta većeg kapaciteta, biće na deponiji pepela kostolačkih termoletrana.

Direktor Sektora za strategiju u EPS-u Aleksandar Jakovljević kaže da to još aktivna deponija.

Prema njegovim rečima, na površini od 270 hektara planira se izgradnja solarne elektrane snage preko sto megavata.

„Postoji veliki broj primera u Evropi da je zemljište korišćeno na taj način. Imate zemljište u vlasništu kompanije i imate raspoloživu potrebnu infrastrukturu za ovakve projekte“, dodaje Jakovljević.

Inače, najbolji uslovi za postavljanje solarnih panela su u jugoistočnoj Srbiji, ali je interesovanje malo.

Imamo više sunčanih dana nego Nemci

Pomoćnik direktora Instituta „Mihajlo Pupin“ – „Automatika“ Aleksandar Car navodi da Nemačka ima manje predispozicije za korišćenje solarne energije nego Srbija.

„Imamo mnogo više sunčanih dana nego Nemci. Mi jedino imamo problem sa količinom para koje treba uložiti u fotonaponske sisteme“, ukazuje Car.

Solarna elektrana od 50 kilovata na zgradi Instituta „Mihajlo Pupin“ radi od 2013. godine. Ta investicija koštala je 82.000 evra i isplatila se za šest godina.

Sada bi taj pogon koštao upola manje. Analize pokazuju da su investicije u energiju iz sunca, iz godine u godinu, sve isplativije jer pojeftinjuju i oprema i fotonaposki paneli, a motaža ide brzo.

„Razvoj tehnologije omogućava smanjenje investicija i sve efikasniju proizvodnju energije tako čak, u nekim slučajevima, ako imate pogodnu infrastrukturu one mogu biti isplative i bez ‘Fidin tarifa'“, ističe direktor Sektora za strategiju u EPS-u.

Šta sve mogu paneli 

Fotonaposki paneli su pogodni i za domaćinstva. Panelima od dva do pet kilovata može se obezbediti i topla voda i grejanje kuće ili potrebe poljoprivrede.

Aleksandar Car navodi da su troškovi za panele za jedno domaćinstvo otprilike tri do pet hiljada evra. „Može neka manja solarna elektrana, od dva kilovata bi mogla da se napravi i za jedno 1.500 do 2.000 evra“, kaže Car.

U Evropi solarnih elektrana najviše imaju Španci, Italijani, Grci. Platforma evropske komisije pokazuje da samo u regionima uglja u Uniji može da se izgradi čak 730 gigavata solarnih postrojenja koja bi zamenila prljavu tehnologiju.

Izvor:RTS/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Поново у погону један агрегат РХЕ Бајина Башта – На мрези 300 МW из једине реверзибилне хидроелектране у Србији

Качамак одолео савременим трендовима

Детаљна рачуница: Ево колико ће бити увећане пензије

Продавац сладоледа заради и до 500 динара по сату. Ово су најпопуларнији сезонски послови

Модни и козметички догађај на Голд гондоли у суботу 27. јула

Златиборски сусрети туризма на РЕФЕСТ фестивалу

У ужичком породилишту рођено шест беба

Уведена ванредна ситуација у шест месних заједница у Ариљу

Одржан 17. Сабор Луновачке мобе