ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

За првих девет месеци ове године откривено 981 кривично дело

Што се тиче рада криминалистичке полиције у периоду од јануара до септембра карактерише је то што је укупно откривено 981 кривично дело, а што је за 195 кривичних дела или 16,58 процената мање у односу на период претходне године.

„Смањен је број кривичних дела у области општег и високотехнолошког криминала, а откривен је већи број кривичних дела у области привредног и еколошког кримининала. У области сузбијања привредног криминала евидентирана су 102 кривична дела, што је за 27,5 процената више него у истом периоду прошле године када је евидентирано 80 дела. Највећи број кривичних дела је недозвољен промет акцизних производа где је укупно евидентирано 21 кривично дело и приликом сузбијања нелегалног промета акцизних производа полицијски службеници су у периоду јануар – септембар укупно запленили 1 126,8 боксева цигарета, 467,6 кг резаног дувана, 2 743 литара нафте и 1 585,5 литара алкохолног пића. Укупна процењена материјална штета извршења кривичних дела из области привредног криминала је негде око 49,237 милиона динара, а укупна имовинска корист у наведеним делима је 63,450 милиона динара. У области сузбијања еколошког криминала евидентирано је 20 кривичних дела, што је за 17, 65 процената више него у истом периоду претходне године, када је било евидентирано 17 кривичних дела. Највећи број дела у овој области су шумске крађе, где је у досадашњем раду против осам лица поднете кривичне пријаве. У области сузбијања општег криминала евидентиран је мањи број кривичних дела и посматрано по групама кривичних дела то изгелда овако. Смањен је број кривичних дела против имовинских деликата за 37 процената, 361 кривично дело евидентирано је ове године за разлику од 572 дела евидентирана прошле године. Такође, смањен је број кривичних дела против живота и тела за 31 проценат, смањен је број кривичних дела против јавног реда и мира за 26 процената и смањен је број дела против безбедности јавног саобраћаја за 22 процента. Од укупног броја извршених кривичних дела расветљено је 65 процената, што је више него у истом периоду прошле године када је тај проценат био 63,3 процента. Од почетка 2023. године евидентирано је једно кривично дела са смртном последицом и то дело тешко убиство извршено у априлу месецу ове године у месту Горња Трепча, где је осумњичен ухапшен у сарадњи са надлежним тужилаштвом и процесуиран. Највећи број кривичних дела општег криминала чине дела против имовине и они износе 37 процената од укупног броја дела. По структури највише дела чине крађе, тешке крађе и кривично дело превара”, казао је шеф одсека у Одељењу криминалистичке полиције Душан Негојевић.

Свесни смо да имовински деликти највише погађају грађане без обзирана на то колико су исти оштећени па зато, како каже Негојевић, улажу се велики напори да они који их чине процесуирамо и склонимо са улице.

„Полиција је интезивним радом расветлила 22 крађе које су извршене крајем 2022. и почетком 2023. године на територији града и у селима Пријевор, Трбушани, Прељина и Атеница где је из породичних кућа, помоћних и угоститељских објеката, продавница и аутомобила краден новац, златни накит, алат, бицикле, новчаници и други. Такође, је ухапшен мушкарац који је физички насрнуо на једну Чачанку и од ње отео новчаник а од раднице након што је затворила мењачницу уз претњу пиштољем покушао да одузме новац. Ухапшен је и мушкарац који је од раднице из кладионице уз претњу пиштољем узео око 70 000 динара, а на исти начин из друге кладионице однео око 25 000 динара, а затим из апотеке уз претњу шрафцигером узео око 110 000, док је уз претњу пиштољем из једне трафике покушао да отме новац. Полиција је такође, за неколико минута, полиција је пронашла и ухапсила мушкарца који је уз претњу ножем радници једне трафике одузео новац”, казао је Негојевић.

 

Он је додао да су остварени позитивни резултати у области сузбијања малолетничког криминала, јер је мањи број кривичних дела изврешено од стране малолетних лица и то за 11,63 процента у односу на претходну годину када је било 43 кривична дела, а у овој години 38.

„Добри резултати су на сузбијању наркоманије и откривања лица која се баве производњом и продајом наркотика. Имајући у виду да се Полицијска управа Чачак географски налази на транзитном подручју као и распрострањеност и штетне последице наркоманије и један од приоритета у раду ПУ је пресецање кријумчарских канала којима се дрога дистрибуирана до зависника као и спровођење превентивних активности у којима је сарадња полиције са медијима кључна како би се показале све штетне последице од употребе дрога”, навео је он.

У периоду од јануара до септембра ове године заплењено је више од 76,6 килограма опојних дрога, од чега је 76 килограма опојна дрога марихуана.

„Највеће заплене су у марту месецу када је откривена лабораторија у Трнави за илегалну производњу канабиса, са укупно 992 саднице и опремом, ако и заплена у септембру у месту Зеоке у Лучанима где је пронађен засад са 57 стабала”, закључио је Негојевић.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА