ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„ЗА ПРАЗНИКЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ 24 САТА“: Др Кон о судару короне и грипа и мерама за предстојеће празнике

У Србији је јуче дијагностикован и вирус грипа, сваког момента се очекује да се открије и нови сој корона вируса – омикрон, а епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковида 19, др Предраг Кон каже да је незахвално што нам у исто време долазе оба вируса, а то је оно чега су се он и његове колеге прибојавале.

На срећу, грип у Европи не показује свој прави потенцијал. Др Кон не искључује могућност да је омикрон већ присутан код нас, каже да ћемо повећање новозаражених имати вероватно у другој половини јануара, као и да ће медицински део штаба опет тражити да за новогодишње празнике ковид пропуснице важе 24 сата, мада је по том питању скептичан.

Напомиње да ће омикрон бити масовно присутан у популацији и да не постоји ниједан одговор да код нас не буде као у Лондону, а нада се да тако неће бити са грипом, уз напомену да су школе мотор за преношење тог вируса.

С обзиром на то да је у недељу Свети Никола, људима поручује да славе породично, и сматра да су грађани већ схватили да тако треба.

– Досадашњи подаци из Европе нису нешто трауматични, међутим, грип код нас достиже свој максимум тек у фебруару и марту. Према томе, он тачно стиже у ово доба године. И, није нам требао. Што људи кажу, било би боље да га нема, али очекивали смо га и јасно је било да ће ове године да се појави јер је већ одавно присутан у Хрватској. Али, и тамо није показао неки велики потенцијал. То је вирус А(Х3), и једино што је незгодно што се поклапа са очекујућим доласком омикрона и то је нешто чиме ћемо морати да се бавимо – рекао је Кон.

– Врло је вероватно да појединачно, неки од ових јесте омикрон, јер се то не испитује код свих него код једног малог броја узорака, тако да је могуће да је присутан. Међутим, не види се то још кроз бројке, оне и даље опадају. Тек ће бити могуће видети са знатнијим приливом наших људи из иностранства, а то је сада у наредних неколико дана. Била је раније идеја са ранијим распустом, да се он (омикрон) спречи да уђе у школе, међутим, ако се то и догоди то ће бити кратак период и не очекујем да ће да се размахне у школама, тако да ће распуст који долази пресећи његово преношење у тој средини – нагласио је епидемиолог.

Др Кон каже да „ћемо у сваком случају ми ћемо пратити ситуацију“.

– Оно што јесте незахвалан моменат јесте што нама долазе оба та вируса као што смо се и бринули, нажалост, та брига се дешава. Биће оба вируса ту, сада је питање нашег понашања да му што мање омогућимо олакшано ширење. Нормално, то се првенствено ради вакцинацијом, на коју позивамо стално. Мислим да треба озбиљно позивати на саосећање младих људи према својим родитељима и бакама и декама, јер они се не вакцинишу првенствено са убеђењем да није опасно за њих, а морају да схвате да овај омикрон неће моћи да се заустави и, једноставно идеја да он неће доћи, нажалост неће се догодити, и да неће деловати на нас и да неће изазвати опет убрзање преношења, неће се догодити. Дакле, доћи ће до тога. Највероватније ће доћи управо због нашег понашања око Нове године – каже он.

Нико не може да заустави наше грађане, али они добијају обавезу да морају да се тестирају

– Сви наши људи који долазе, такође, морају да имају потврду о вакцинацији из земаља где њега има без обзира на то што су оних 7 земаља посебно набројане. Јасно је да се односи на све земље у којима постоји трансмисија. Дакле, односи се и на европске земље где постоји трансмисија. Нико не може да заустави наше грађане, али они добијају обавезу да морају да се тестирају, то је једна ствар, и то ће, надам се, поново бити обнародовано преко Кризног штаба који очекујем. Јер, то је једино што можемо да пооштримо. То већ постоји, него једноставно да се пренесе поново да је потребна вакцинисаност а ако немају да ураде ПЦР, и чим га ураде немају ограничења. Пре тога имају ограничење кућне изолације. А обавезни кућни карантин, без обзира на налаз ПЦР-а, имају они који долазе из 7 наведених ризичних земаља – Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави – објаснио је.

Члан кризног штаба објаснио је да је најновији податак да нови сој доминира доминира и да већ код 60 одсто узоркованих је омикрон, што показује његову огромну доминацију и огроман потенцијал у неким земљама.

Без треће дозе заштита само 40 одсто

– До сада нам је заштита прилично постојана за оне који су примили трећу дозу. За оне који нису примили трећу дозу та је заштита, по неким проценама, око 40 одсто, а са том трећом дозом 75 до 80 одсто. То је оно што се тренутно појављује у светској штампи. Проактивно, ако посматрамо ову ствар, тренутно је најзначајније да се вакцинишу они који нису али исто тако и да се прими трећа доза, да се не чека. Зашто? Јер та промена свакако утиче на то да вакцина није исто ефективна као што је била, она је нешто изгубила у ефективности. Израелци су то објавили. Рекли су да је пре појаве омикрона она била 93 одсто ефективна а да је сада 75 одсто. То је још увек сасвим довољна ефективност а поготово за тешке случајеве, али је битно схватити да ће вирус бити масовно присутан и биће масовно у циркулацији – рекао је.

Како је нагласио, то ће се десити у јануару месецу и то можда у другој половини јануара.

– Не могу да тврдим, зависи од нашег понашања, зависи колико схватимо најзад да је вакцинација излаз из ове ситуације. Школе ће тада бити затворене тако да не постоји могућност да ту дође до појачања, не могу да тврдим да ће тада кренути али је у сваком случају неминовност да ћемо имати поново повећање. Колико ће то бити велико, и да ли ће бити прави талас какве смо видели, ја се искрено надам да неће. Али, први показатељи указују да је то неминовност. Зашто би се код нас другачије дешавало него што се дешава у Лондону? Не постоји ниједан одговор за то.

Када је реч о судару короне и грипа, Кон је објаснио да је проблематично што болести слично изгледају,

– Готово идентично изгледају те болести. Грип настаје нагло, изненада, то је његовога типична карактеристика, иде са огромном малаксалошћу, међутим, врло су слични симптоми и код короне, тако да ће бити тешко то прилично разликовати. Једина могућа разлика је тестирање и на тај начин пратити. Постоји проблем што грип иде преко школа. Ми за ковид нисмо имали такву ситуацију. За грип се сви слажемо да грип мотор преношења има кроз школе. На срећу, грип за сада није показао неки значајан потенцијал у Европи, уопште није показао да се нагло шири и то је у овој ситуацији једино добро – додао је епидемиолог.

(Телеграф.рс)

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Поново у погону један агрегат РХЕ Бајина Башта – На мрези 300 МW из једине реверзибилне хидроелектране у Србији

Качамак одолео савременим трендовима

Детаљна рачуница: Ево колико ће бити увећане пензије

Продавац сладоледа заради и до 500 динара по сату. Ово су најпопуларнији сезонски послови

Модни и козметички догађај на Голд гондоли у суботу 27. јула

Златиборски сусрети туризма на РЕФЕСТ фестивалу

У ужичком породилишту рођено шест беба

Уведена ванредна ситуација у шест месних заједница у Ариљу

Одржан 17. Сабор Луновачке мобе