OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Za pošumljavanje u Užicu 1,2 milion dinara! U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Za to je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih sredstva su dobili Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.

Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine.

„Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje“, kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran.

Leskovac je dobio sredstva da ozeleni spomen-park.

„Jedan deo je pod erozijom, degradiran i planiramo da u tom delu se zasade sadnice koje smo dobili iz ovog fonda sadićemo autohtone vrste 180 stabala“, ističe Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac.

U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada.

„Povećava se zeleni fond u gradu čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanje vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja bukvalno da kažem novih pluća za naš grad u toku zimskog perioda“, naglašava Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac.

„Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena“, napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Izvor:rts

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uskoro nove donacije bratskog grada Harbina

Oglasna Tabla

Zoran se bavi maketarstvom 50 godina: U njegovoj radionici zajedno Hitler, Draža i Milošević

Oglasna Tabla

Izložba: Arhitektura u Salcburgu

Oglasna Tabla

Manastir u Egiptu, najstariji na svetu, čuva brojne srpske tragove i krsnu slavu kao deo srpske tradicije

Oglasna Tabla

Izrada digitalnog vodiča Arilja

Oglasna Tabla

Upis prvaka onlajn od 1. juna

Oglasna Tabla

Данас славимо Вазнесење Господње – Спасовдан

Oglasna Tabla

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom

Oglasna Tabla

Sirogojno – jedinstven muzej na otvorenom, čuva sećanje na davno prošla vremena

Oglasna Tabla