23.8 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Za pošumljavanje u Užicu 1,2 milion dinara! U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada

U Srbiji je pošumljeno svega 30 odsto teritorije, a plan je da pod šumama bude 40 odsto. Za to je ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine namenilo 41 milion dinara. Novac mogu da dobiju sve lokalne samouprave, a potrebno je samo da imaju planove za pošumljavanje. Na osnovu njih sredstva su dobili Leskovac, Užice, Kraljevo, Pirot, Alibunar, Srbobran, Senta.

Najmanje je šuma u Vojvodini, svega šest odsto. Na teritoriji opštine Srbobran pošumljeno je manje od dva odsto površine.

„Problem je u tome što Srbobran ima negde oko 27.000 hektara obradive površine, ali veoma malo površine pod šumama što nam pravi problem u pogledu očuvanja plodnosti zemlje“, kaže Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran.

Leskovac je dobio sredstva da ozeleni spomen-park.

„Jedan deo je pod erozijom, degradiran i planiramo da u tom delu se zasade sadnice koje smo dobili iz ovog fonda sadićemo autohtone vrste 180 stabala“, ističe Slađan Dikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine gradske uprave Leskovac.

U Užicu će biti zasađeno drveće na preko pet hektara u užem centru grada.

„Povećava se zeleni fond u gradu čime će dobiti više benefita grad od prečišćavanje vazduha, sprečavanja erozije, pa do stvaranja bukvalno da kažem novih pluća za naš grad u toku zimskog perioda“, naglašava Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Ministarstvo je spremno da izdvoji i mnogo više sredstava za pošumljavanje, ali, kažu, nisu sigurni da su opštine spremne da iskoriste ponuđeni novac.

„Očigledno ne postoji svest u lokalnim samoupravama ili bar ne dovoljna svest da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine i drugo ne postoji svest o tome da je pošumljavanje istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način da sprečite posledice klimatskih promena“, napominje Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Jedno drvo godišnje može da proizvede kiseonika za dve odrasle osobe.

Izvor:rts

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla