8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

ZA ODBRANU LUČANA 330 MILIONA

Lučani – Vlada Srbije obradovala je Dragačevce sa 330 miliona dinara. Toliko će koštati nasip, odnosno zaštitna linija koja će braniti Lučane, barutanu „Milan Blagojević”, nekoliko fabrika i selo Dljin od bujičarskih voda Bjelice.

– Plan o rešenju naše dugogodišnje nevolje krenuo je odavde, iz Dljinskog polja, tokom posete premijera Vučića 10. marta prošle godine, kad su Lučani bili pod vodom. Naložio je svim službama i ministarstvima da se taj problem reši i izuzetno smo zahvalni Vladi Srbije što je načinila presedan i izdvojila 330 miliona dinara za podizanje zaštite na desnoj obali reke. Određeni su izvođači radova i očekujemo da će se otvoriti za dve sedmice – saopštila je za „Politiku” Vesna Stambolić, predsednik opštine Lučani.

Ona je navela da će zaštitna linija, počev od Dljina gde se Bjelica uliva u Zapadnu Moravu, pa uzvodno prema Guči, biti dugačka 2,4 kilometra.

– Projekat je bio veoma složen za izradu, tražena su mišljenja i nalazi brojnih stručnjaka, nije lak ni izvođačima. Reč je o kombinaciji zemljanog bedema i betonskog potpornog zida. Širina u osnovi je više od 20 metara a u kruni tri, sa šetalištem. Vodili smo računa da se sačuvaju vodovodne i gasne instalacije, kao i železnički kolosek kojim je fabrika „Milan Blagojević” povezana na prugu Beograd–Bar. Na ovom mestu gde sada stojimo, nasip će biti 1,20 metara iznad kote pruge – rekla nam je juče Vesna Stambolić u Dljinskom polju, kuda se ulazi u Lučane s druma Čačak–Požega.

Pred Lučanima je i veliki betonski most preko Bjelice.

– On, razume se, ostaje tu, i predviđeno je da se rade pokretne barijere, kao u Kladovu na Dunavu, za doba kad dođe do poplava. U čitav posao uključena su i tri bujična potoka, koji prave veliku štetu: Stilo iza nas na nekoliko stotina metara, Lučanski potok i potok Klenovac. Kad dođu velike kiše, teško ih je obuzdati. Radovi će istovremeno početi na pet mesta: jedna ekipa radiće na zemljanom nasipu, druga je zadužena za betonski zid, još tri srediće te potoke.

Bjelica izvire na 930 metara nadmorske visine, protiče niz Dragačevo i prima bujičarske vode, a vek joj je 41 kilometar. Ima, neobično je, dva imena.

– Mi je zovemo Belica, tek posle od Viče oni kažu Bjelica – priča nam pastir Ljubivoje Milinković, koji sa svojim stadom od 200 brava živi blizu izvorišta. Tu, u Gornjem Dupcu, na tri kilometra od izdani, vekuje domaćinstvo Dragićevića. Starešina te kuće, Milan isto nam pripoveda da je to Belica. Valjda on zna kako mu se zove potok što teče pored ograde.

Međutim, Gučani, a to je nizvodno jedno dvadesetak kilometara, najčešće kažu Bjelica. Tako misli i Miloje Stevanović književnik iz Goračića, Guči u susedstvu, koji danas živi u Beogradu.

– Kad je baba Slavka sočila unuku Krstinu u Goračiće, reče: „Od Jelice, do Bjelice, boljeg momka nećeš naći”.

 

Izvor:http://politika.rs / autor/foto: Gvozden Otašević

 

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla