ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

За кромпир – тона ђубрива по хектару, шта још подиже цену

Тренутно, увозни млади кромпир на пијаци кошта 300 динара, стари од 80 до 120. Да ли ће бити поскупљења, знаћемо у јуну када на тезге стигне домаћи.

За Јовановиће је рачуница јасна. Када подвуку црту кромпир у производњи кошта 40 динара по килограму. Продају га великим трговинама, а која ће се цена наћи на рафовима, неизвесно је.

„Они сами формирају цене када су акције и ти мораш да даш кромпир. Небитно да ли је цена 30 или 40, ти мораш да даш по тој цени. Нико нас не пита да ли нам одговара или не одговара, ми морамо да испоручимо робу“, каже Милица Јовановић, пољопривредница из Сланаца.

Ђубриво и семе кромпира скупљи су три пута него прошле године, кажу у пољопривредној апотеци.

„Ситуација је јако лоша, пошто је ђубриво поскупело на светском нивоу због енергената. Дошла је велика количина ђубрива у децембру, међутим, цена је отишла и до 135 динара, била је 40 претходне године“, рекла је Весна Симић из пољопривредне апотеке.

Кромпир је једна од најскупљих култура за производњу и потребно је много улагања. За један хектар кромпира потребна је тона ђубрива, за шта пољопривредници ове године издвајају 170.000 динара.

Килограм семена кошта 80 динара. За хектар је потребно скоро 3.000 килограма, дакле 240.000 динара. За заштиту од болести и инсеката ове године мора се издвојити 15.000 динара више него прошле.

Уз цене радника, паковања и транспорта то је скоро 700.000 динара, око 200.000 више него прошле године.

„Нама би одговарало да цена буде око 100 динара. Што се тиче тренутне цене 400 динара, после 120 и да се тај просек ухвати на 100“, каже Милица Јовановић.

За прозвођача, кључна је просечна цена, када се на крају сезоне саберу почетна и крајња. Тек онда знају да ли се садња исплатила или не.

На пијацама цену диктира неписано правило, договор. Ипак, купци највише купују код продаваца који имају нижу цене.

Тренутно, увозни млади кромпир на пијаци кошта 300 динара, стари од 80 до 120. Да ли ће бити поскупљења, знаћемо у јуну када на тезге стигне домаћи млади кромпир.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА