Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Za kraće radno vreme četvrtina plate manje

Da li Srbija može da ide u korak sa Evropom kada je u pitanju dužina radnog vremena, pitanje je koje postavljaju naši radnici i gazde. Neretko se govori o tome da bi radni dan sa osam trebalo skratiti na šest časova, a zagovornici te teze smatraju da bi se na taj način povećala efikasnost zaposlenih. Sa druge strane, njeni protivnici ističu da to ujedno mora da znači i smanjenje plata. Manje radnih sati – tanja koverta.

Inicijativu za izmene Zakona o radu, kojima se radno vreme skraćuje na šest sati, podneo je Skupštini Srbije Pokret obnove Kraljevine Srbije. Kako navode, to čine po uzoru na neke evropske kraljevine. Prema njihovom mišljenju, na taj način bi se povećala produktivnost, a i radnici bi bili srećniji zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice.

Narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković objašnjava da bi se skraćenjem radnog vremena smanjio broj odlazaka na bolovanje, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

Prema mišljenju Dragoljuba Rajića iz Mreže za poslovnu podršku, uvođenje šestočasovnog radnog vremena je suluda ideja. On smatra da je to moguće samo u državama u kojima sistem može da nadomesti gubitke privredi i zaposlenima.

– Kada bi danas, na primer, privreda stala u Švedskoj i svi prestali da rade, oni bi mogli još 28 godina da žive istim standardom – tvrdi Rajić. – Oni mogu da skrate radno vreme jer su bogati. U Srbiji bi sa takvom merom zaposleni i njihove porodice gladovali.

Prema mišljenju poslodavaca, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na šest časova bili bi primorani da zaposle dodatne radnike, što bi umanjilo zarade za 7.500 do 8.000 dinara. Za njih ovakav predlog nije realan, ne samo u Srbiji, nego ni u regionu.

Radnici imaju drugačiji stav. Tvrde da ni sada nisu svi jednaki i da ne rade svi vremenski isto.

Državna administracija ne radi više od četiri sata dnevno – smatra Marija R., zaposlena u jednom od beogradskih marketa. – Njihovo radno vreme je najkraće na svetu, ali su zato plate velike i drastično popravljaju prosek primanja za celu zemlju. Ostali, odnosno većina radnika, mogu da rade i 15 sati, ali džaba.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da njihovo udruženje podržava inicijativu sa skraćenje radnog vremena, ali to nikako ne sme da znači i automatsko smanjenje zarada.

– Sve što ide ka humanizaciji, boljim uslovima rada, boljem životu, odvajanju više vremena za porodicu, naš sindikat podržava – kaže Vuković. – U Srbiji su zarade toliko niske da one ne odgovaraju znanju, kompetenciji i zalaganju zaposlenih. Postoje primeri u skandinavskim zemljama i Evropskoj uniji u kojima je skraćenje na 37 ili 38 sati nedeljno donelo odlične rezultate. Slažem se da su kod njih standard, BDP i ekonomija na mnogo višem nivou, ali i mi imamo uzlazne trendove u privredi, a radnici od toga trenutno nemaju mnogo koristi.

VEĆINI PRIMANjA MALA

VUKOVIĆ objašnjava da se stalno govori o nekakvom povećanju zarada, ali je tu reč o dizanju proseka, što ne znači i da većini radnika stvarno raste plata. Danas, objašnjava naš sagovornik, više od polovine zaposlenih prima manje od 37.000 dinara, i to je veoma loše.

– Problem je što imamo jedan sloj veoma bogatih, a čak 90 odsto ljudi živi na ivici egzistencije – kaže Vuković.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U ritmu nedelje sa Draganom i Milošem Markovićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Za 6 dana podeljeno 3500 kanti za selektovanje otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

U Srbiji danas vetrovito i hladnije, do 10 stepeni

Oglasna Tabla

Ovako će izgledati Vlajkov plato posle rekonstrukcije (FOTO)

Oglasna Tabla

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

BRAVO: Luka, Matija i Elena osvojili 6 medalja u Sarajevu

Oglasna Tabla

Palačinke / pužići sa sirom i spanaćem (video)

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno i suvo, sa sunčanim periodima, do 12 stepeni

Oglasna Tabla