14.8 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ZA KOPIJU SKULPTURE 40.000 EVRA ?

Statua Nikole Tesle u Malom parku biće vraćena autoru, jer grad nije spreman da plati 40 hiljada evra, kolika je njena sadašnja cena. Naredne godine biće raspisan konkurs, na koji će moći da se prijave užički umetnici, koji će dati svoje predloge za ulepšavanje parka.

Statua Nikole Tesle u Malom parku zapravo je kopija originalne, koja se nalazi u Apatinu. Njen autor prof. dr Dragan Radenović, potražuje od grada 40 hiljada evra, kako bi statua i trajno ostala u Užicu. Član gradskog veća zadužen za društvene delatnosti Petar Blagojević, kaže da grad nije spreman da izdvoji toliku svotu novca, za nešto što nije original.

„Iako statua nije originalna, to ne umanjuje njenu umetničku vrednost, i svakako da smo svi želeli da ona tu i ostane. Međutim, u vremenima kada smo primorani da štedimo na svim poljima, stav gradske vlasti je da se taj novac može iskoristiti u druge svrhe, od kojih bi građani imali direktne koristi“.

„Lebdeći Nikola Tesla“ je postavljen u Mali park na 159. godišnjicu njegovog rođendana. Tada je rečeno da je statua ustupljena, i da nije u vlasništvu grada. Kako je izazvala pozitivne reakcije kod građana, rukovodstvo je želelo da je otkupi, pa su započeli pregovori.  

„Inicijativu za to preduzeli su u jednom trenutku i privrednici našeg grada, i čak je delovalo da će novac biti obezbeđen. Međutim, kako autor nije želeo da snizi cenu, i sami privrednici su odustali od ove ideje, pa će skulptura na kraju biti vraćena autoru“.

Naredne godine, grad će raspisati konkurs, na koji će moći da se prijave užički vajari, kako bi predstavili svoja idejna rešenja za dekorisanje parka.

„Ideja je da svi oni izlože svoja dela, koja će ocenjivati komisija sastavljena od istaknutih umetnika i stručnjaka. Skulptura koja se pokaže kao najadekvatnija, biće postavljena u Malom parku, sve dok se ne pronađe trajno rešenje za ovaj deo grada“.

Građani Užica burno su reagovali na ideju o detaljnoj rekonstrukciji centra grada, jer je većina njih mišljenja da taj novac treba iskoristiti za nešto drugo. Bez obzira na to, Blagojević smatra da je ova ideja ipak opravdana, i da je grad zaslužio uređeniji i lepši „centar“.

„Gde god da usmerite novac, uvek će se naći neko  ko će smatrati da je moglo i drugačije. Mislim da je velika stvar što smo i pored svih postojećih obaveza i izdavanja iz budžeta, uspeli da i za to obezbedimo sredstva. Uveren sam da će i sugrađani na kraju biti zadovoljni, jer mi generalno imamo običaj da budemo nepoverljivi i da odbijamo nove ideje, dok na vidimo rezultate projekta“.

Inače, bista Nikole Tesle već postoji kod stare hidrocentrale na plaži, pa su gradski većnici mišljenja da još jedna nije neophodna. Zanimljivo je i da je grad, kako bi odao počast našem velikom naučniku, 2008. godine doneo uredbu, kojom desna obala Đetinje (od hidrocentrale do mostića preko jaza i pešačkog mosta) dobija naziv “Obala Nikole Tesle”.

UŽICE – OGLASNA TABLA
Dunja Starčević

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla