ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

За кога ће све поскупети кредити након одлуке Народне банке Србије

Народна банка Србије донела је одлуку о повећању референтне стопе са један на један и по одсто. Економиста Горан Радосављевић у разговору за Нова.рс открио је шта оваква одлука доноси корисницима кредита, да ли је ово само почетак поскупљења каматних стопа и какву поруку шаље Народна банка Србије доношењем ове одлуке.

Референтна каматна стопа има улогу сигнализирајуће, али и полазне каматне стопе, с обзиром на то се све остале каматне стопе у Србији утврђују управо према њој. Ово значи да би корисници који су у банкама подигли динарске кредете сада могли да се суоче са поскупљењем каматних стопа. Посебно су угрожени они чији кредити имају варијабилне каматне стопе.

Прва ствар коју оваква промена значи јесте, сасвим очекивано, скупље кредите за све кориснике кредита у динарима који имају варијабилну каматну стопу. Оно што је охрабрујуће је да не постоји велики број корисника динарских кредита са варијабилном каматном стопом, с обзиром на то да се овакви кредити најчешће узимају са фиксном каматном стопом.

„У овом тренутку оваква одлука не би требало да много погоди грађане, међутим до индиректно шаље поруку банкама да је новац скупљи и генерално утиче на повећавање каматних стопа“, објашњава Радосављевић.

Ипак, ово не значи да смо „мирни“ и да до нових поскупљења кредита неће доћи.

„Каматне стопе могу да се мењају и по шест пута дневно. Наравно, то се неће десити, али технички они већ сутра или прекосутра могу поново да промене референтне каматне стопе уколико процене да за то има потребе“, каже наш саговорник, објашњавајући да сада дефинитвно следи поскупљење кредита, поготово што је шестомесечни еурибор, не рачунајући период ковида, када је владала велика нестабилност, на највишем нивоу у последњих 11 година.

Поскупљење каматних стопа није проблем само Србије, те је и Америчка централна банка најавила је повећање рефернтних каматних стопа, а наш саговорник очекује да то уради и Европска банка, и то првенствено због инфлације.

Како Саша Ђоговић истиче, било је потпуно очекивано да дође до раста референтне каматне стопе због изузетно јаких инфлационих притисака и притисака на девизни курс динара који је долазио и сектора енергетике због увоз енергената, те је Народна банка продала 945 милиона евра у прва два месеца ове године.

„Све то нам говори да ће кредити бити скупљи него у наредном периоду, тако да ће рате за, рецимо, станове бити више И у том смислу улазимо у период када није препоручљиво уопште улазити у кредитне аранжмане“, каже Ђоговић, додајући да мисли да је ова одлука Народне банке тек први корак, те да ће се ускоро доћи и до новог раста референтних стопа, иако повећања неће бити екстремна.

Наш саговорник објашњава да ће ова одлука утицати на оне кориснике који тек сада желе да подигну кредите, под новим условима. Сложан је са Радосављевићем да динарски кредити чешће имају фиксну каматну стопу, те већина њихових корисника нема разлога за бригу.

Nova.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Србији пре подне киша, после подне разведравање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА