11.2 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

ZA KILOGRAM MALINA U SRBIJI NUDE 100 DINARA, A EVO KOLIKO KOŠTA U SVETU

Srpski malinari su očajni. Hladnjačari im nude samo 100 dinara po kilogramu, što je duplo manje nego prošle godine. Paradoks je u tome što je rod malina mnogo manji nego 2016. godine, a tržišna cena nije veća.

Naime, hladnjačari su ponudili malinarima cenu od 120 do 130 dinara, ali je ona pre dva dana u Vladičinom Hanu i Prijepolju pala na samo 80, a u Arilju i Požegi na 100 dinara. Voćari kažu da moraju da krenu u borbu za svoja prava. S druge strane, cene maline u svetu, kako sveže, tako i smrznute, neuporedivo su veće nego u Srbiji (pogledati okvir).

„U Arilju je izbačena cena, ne akontna, već konačna od 100 dinara po kilogramu. To je ponižavajuće. Ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje, a kamoli da platimo berače“,  kaže za “Blic” Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Zahtev uzgajivača je da kilogram maline bude jednak prosečnoj ceni sorte “griz”, što je oko 220 dinara.

S druge strane, i otkupljivači imaju svoje tumačenje.

„Ako se desi ono što proizvođači najavljuju, da je rod za 40 odsto manji nego u 2016, konačna cena biće veća od akontne. Ipak, prošle godine su proizvođači navodili da će rod takođe podbaciti, a imali su veliku berbu. Zato sada imamo na lageru više od 1,5 miliona kilograma malina iz prošlogodišnjeg roda, a nova berba je počela“, kaže Vidoje Zlatić iz kompanije “Crops & Partners”.

Dok nezadovoljni malinari najavljuju proteste za subotu u Arilju, ali i radikalne mere, poput blokade puteva i prilaza otkupnim mestima, u Vladi Srbije poručuju da država ne može da utiče na cenu, ali da može da uredi tržište. Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić kaže da država ispituje da li ima monopola i nezakonitog udruživanja hladnjačara. Tim povodom je pre dva dana održan sastanak ljudi iz ministarstava, hladnjačara i proizvođača. Kako nezvanično saznajemo, na sastanku je sugerisano malinarima i otkupljivačima da se dogovore oko cene.

U Ministarstvu trgovine naglašavaju da su u kontrolu tržišta krenuli u maju i obavili više od 100 nadzora.

„Ustanovili smo da se jedno lice neregistrovano bavi otkupom i protiv njega su preduzete mere. Takođe, nekoliko otkupljivača nije radilo u skladu sa propisima i podnete su prekršajne prijave“,  navode u Ministarstvu.

Izvor: Blic / V.Lojanaica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla