12.3 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Za Dan pešačenja nova planinarska staza u Užicu

Pobornici zravog načina života i boravka u prirodi imaće priliku da u subotu, 15. septembra, provedu dan u prirodi na organizovanoj pešačkoj akciji povodom Dana pešačenja. Stazom dugom 7, 5 km , od Malog Zabučja do Orlovca, zainteresovane će povesti Planinarsko društvo „Rujno“, Vodičko udruženje „Kapedunum“, a uz pokroviteljstvo Grada Užica.

Akcija počinje u 9 časova, nakon okupljanja kod Sportske hale „Veliki park“, a vodič, Ivan Obućina, računa da će prelazeći po kilometar i po za sat vremena, trasa biti prepešačena do 15 časova. Obućina je detaljnije dao opis predstojeće maršute:

-Od Malog Zabučja ide se na Veliko Zabučje, do dela Orlovac sa najvišim vrhom 732 m. Spušta se do dva vidikovca, od kojih je jedan uređen vidikovac, Orlovac , na 742 m nadmorske visine. Potom se kružno vraća u grad, preko partizanskog spomenika do Velikog parka. Staza je prilagođena svim  uzrastima, a to znači da su svi Užičani dobrodošli.

Predsednik Vodičkog udruženja „Kapedunum“, Marko Ristovski, rekao je da je u pitanju staza koja je uređena prošle godine na međunarodnom volonterskom kampu u njihovoj organizaciji, a da su volonteri iz svih zemalja uložili veliki napor i trud da se, do tada zapuštena, staza ponovo prokrči, uredi i stavi u funkciju.

Član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine, Dunja Đenić, podsetila je da je Dan pešačenja ustanovilo Planinarsko društvo Srbije uz pokroviteljstvo Ministarstva sporta i Ministarstva prosvete sa namerom da postane tradicionalna masovna manifestacija. Đenićeva je istakla i da je cilj ove akcije promocija zdravih načina života, a podsetila je i na poražavajuće podatke koji kažu da se „na evropskom nivou skoro 59 posto populacije ne bavi sportom, ili se jednom nedeljno bavi nekim vidom rekreacije, a da se, po proceni , i po 14 sati dnevno provede ležeći i sedeći, što ima i  negativne zdravstvene implikacije kod dece.

Predsednik Planinarskog društva „Rujno“, Dejan Tomić, pozvao je sve Užičane da dođu u što većem broju, a podsetio da ovo društvo redovno organizuje planinarske i pešačke ture, te da su zainteresovani dobrodošli i  u nekoj od narednih aktivnosti.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla