OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ И КОНЦЕНТАРЦИЈУ: Три биљке и један зачин које свако треба да уврсти у исхрану

Студенти су познати по томе што се баве биљем које мења ум, а најновија прича о биљним експериментима показује да је дошло до навале на рузмарин.

Након извештаја да дрвенаста биљка може побољшати памћење, студенти су је тражили како би имали предност на испитима.

Продавница здравља у Енглеској пријавила је повећање продаје уља рузмарина од 187% у прошлој години. Портпарол је рекао да већина питања у продавници о рузмарину „долази од родитеља који се надају да ће побољшати успех своје деце за испитну сезону“. Продавница је такође рекла да су средства за опуштање и „природна енергетска пића… били популарни овог пута на испиту као алтернативе кофеину“.

Волонтери који су пили чај од менте пре тестова имали боље памћење и будност од оних којима је даван чај од камилице

Према Марку Мосу, шефу одсека за психологију на Универзитету Нортхумбриа, молекули у уљу рузмарина „раније [показали] имају способност интеракције са неуротрансмитерима мозга“. Једињења се апсорбују у крв удисањем ароме. „Они су у интеракцији са оним што се зове холинергички систем, који је укључен у памћење“, додао је он.

Биљни лекови, каже Мос, нису „магични“. „Није само један молекул; постоји велики број њих и потребни су вам прави молекули у правим размерама да бисте постигли благотворан ефекат. Можда ћете заиста добити уље рузмарина које нема никакав повољан ефекат.

Такође је вредно запамтити, можда уз помоћ шоље чаја од рузмарина, да докази о предностима биљних лекова углавном потичу из студија мањег обима. У сваком случају, ево још неких природних избора који би могли бити корисни студентима и свима који желе да побољшају памћење.

Мента

Прошле године, Мос је представио налазе који су показали да су волонтери који су пили чај од менте пре тестова имали боље памћење и будност од оних којима је даван чај од камилице. У САД, студије које је водио Брајан Рауденбуш, ванредни професор психологије на језуитском универзитету Вилинг у Западној Вирџинији, откриле су да мирис пеперминта смањује анксиозност и умор .

Цимет

Рауденбуш је такође проучавао ефекте цимета, тестирајући га у симулираном експерименту вожње. Открио је да то повећава будност и смањује фрустрацију.

Жалфија

Мос је такође проучавао жалфију. Открио је „побољшања перформанси у аспектима памћења, а такође и пажње – брзине којом можете да се посветите нечему. То су мали ефекти, али изгледа да су корисни”.

Гинко билоба

За овај додатак, екстрахован из листова гинко дрвета, традиционално се верује да даје когнитивне предности, али једно велико истраживање о томе да ли би могло да помогне у спречавању или одлагању почетка Алцхајмерове болести или деменције није показало позитивне резултате, док једна рецензија није показала да убедљиви докази да је гинко билоба био од помоћи здравим младим људима. „Понекад смо пронашли корисне ефекте, а понекад нисмо“, каже Мосс. „Ови екстракти се значајно разликују у зависности од тога одакле су добијени.“

Фото: Пиксабеј

Извор:magazin.novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У Ужицу живи 460 милонера

Oglasna Tabla

Тиодоровић: Наредних од седам до 10 дана, пратићемо бројеве, видећемо шта је најбоље; Једна ствар посебно брине

Oglasna Tabla

Изгорео шлепер код Бистрице

Oglasna Tabla

„Србијашуме“ повећале цене дрвних сортимената

Oglasna Tabla

Манастирска чорба од коприве: Препуна витамина, храни душу и тело – имунитет јача одмах

Oglasna Tabla

Концерт Жељка Васића

Oglasna Tabla

У граду на Ђетињи одржана радионица психосоцијалне заштите

Oglasna Tabla

Променљиво облачно с кишом и грмљавином, увече престанак падавина

Oglasna Tabla

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla