ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

За бербу малина на југу Србије дневница и до 3.500 динара

За бербу малина дневница ће ове години бити 3.500 динара, за 1.000 динара мање него прошле године, наводе малинари из општина у Пчињском округу, који очекују да и откупна цена буде како берба буде одмицала и већа од понуђених 160 динара.

Прошле године откупна цена килограма малине у Пчињском округу била је 500 динара,што је било довољно да малинари покрију трошкове и остваре одређену зараду.

Неки узгајивачи овог вожа бераче плаћају и по килограму. Прошле године је могло је да се заради и до 100 динара од килограма убраних малина. Произвођачи страхују колико ће им се све што су уложили исплатити, али још увек се надају да се неће поновити ситуација од пре неколико година да род остане необран или да буду приморани да малињаке раскрче.

„Улагања у малине су огромна. За окопавање је дневница била 4.000 динара по раднику, за шта нам је требало седам-осам радника и само за то треба издвојити око 1.000 евра. А затм и кошење, кидање изданака, окопавање два пута, не рачунајући хемијска средства и прскање,“ заједнички је став више малинара из Врања, Владичиног Хана, Сурдулице и Трговишта.

Површине под малинама у седам општина југа централне Србије се из године у годину увећавају, упркос сталном повећању трошкова одржавања засада.

Данас

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић