20.8 C
Uzice
април 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Za agrar iz opštinskog budžeta 10,6 miliona dinara

Opština Nova Varoš izdvojiće ove godine 10,65 miliona dinara na ime pomoći za razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je tri miliona više nego lane. Utvrđeni su kriterijumi, a za podsticajna sredstva moći će da konkurišu registrovana poljoprivredna gazdinstva kojih je oko tri hiljade.

Prema Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji su nedavno usvojili odbornici, budžetska sredstva planirana su za četiri vrste podsticaja. Novina je da će ove godine biti finansirano i veštačko osemenjavanje krava, za koje su izdvojena dva miliona dinara, a moći će da konkurišu domaćinstva koja u svom vlasništvu imaju do 20 grla.

-Planiran je povraćaj sredstava u iznosu od hiljadu dinara po osemenjenom grlu, a jedan korisnik može dobiti regres za isto grlo samo jednom u toku kalendarske godine. Ovu podsticajnu meru već smo imali pre 7-8 godina – kaže Milinko Šaponjić, savetnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.

Najviše sredstava iz agrarnog budžeta će kao i lane otići na pomoć u nabavci priplodnih grla, za kupovinu opreme i mehanizacije, plastenika, sadnog materijala,opreme za pčelarstvo…

-Za ovu meru ruralnog razvoja izdvojeno je ukupno sedam miliona dinara, a u zavisnosti od broja prijavljenih, visina podsticaja iznosiće 30-50 uloženih sredstava. Lane smo imali više od 120 zahteva, a planirana sredstva podeljena su već prvog dana. Izdvojeno je i sto hiljada dinara za pomoć organskoj proizvodnji, a maksimalni iznos podrške je 70 posto- kaže Šaponjić.

Nešto više od pola miliona dinara planirano je za promotivne aktivnosti, posete poljoprivrednika sajmovima i izložbama. Za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite opredeljeno je milion dinara, a ova podsticajna mera uvedena je prošle godine.

-Maksimalan iznos po domaćinstvu za sufinansiranje kamata je 50 hiljada dinara, a konkurs će biti otvoren do utroška sredstava- kažu u opštinskoj upravi.

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bolnica u Užicu dobila ultrazvučni aparat zahvaljujući akciji „Asovi za decu Zapadne Srbije“

Oglasna Tabla

Sindikat srpske policije RC Užice organizuje 24. po redu Memorijalni turnir „Sećanje na Željka Simića“

Oglasna Tabla

Održan šesti Sajam obrazovanja „Zanimanje, zvanje, znanje“ (VIDEO)

Oglasna Tabla