ОГЛАСНА ТАБЛА
ПОЖЕГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Вујовић: Школи у Пожеги замењен котао на угаљ, од нове грејне сезоне грејаће се на гас

Пожега – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас Основну школу „Петар Лековић” у Пожеги, у којој је замењен котао на угаљ котлом на гас, за шта је Општина Пожега прошле године добила средства на конкурсу Министарства за замену котлова у јавним установама, наводи се на сајту Министарства заштите животне средине.

Како се наводи у саопштењу Министарства, укупна вредност инвестиције је 6,2 милиона динара.
Према речима Вујовић котлови су замењени у мањем објекту школе, у којем наставу похађа више од 350 најмлађих, односно ђаци од првог до четвртог разреда.

„У новој школској и грејној сезони малишани ће имати боље грејање, али и значајно бољи квалитет ваздуха. Поред замене котлова у јавним установама, Министарство већ три године заредом додељује средства и за замену индивидуалних ложишта а управо на том конкурсу, ове године, за Општину Пожега опредељено је 7,9 милиона динара. Све то заједно, утицаће на мање аерозагађење у Пожеги, јер је познато да су мазут, лож уље и угаљ највећи загађивачи ваздуха током грејне сезоне“, рекла је она.

Како је истакла Министарству и Влади Србије један од приоритета су што бољи квалитет ваздуха, за шта се последњих година издвајају значајна средства.

Она истиче Министарство сваке године повећава износ средстава за те потребе, тако да је ове године за Конкурс за замену котларница у јавним установама опредељено 220 милиона динара, а за замену индивидуалних ложишта 170 милиона динара.

Подсетићу и да је Влада Републике Србије у мају ове године донела Закључак којим се свим државним органима, јавним предузећима и установама препоручује да у року од две године угасе котларнице које користе угаљ, мазут и лож уље и пређу на еколошки прихватљивије енергенте, односно да се прикључе на систем даљинског грејања или гасовод“, рекла је министарка Вујовић.

Извор: Глас Западне Србијеж

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА