OГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Вучја глад“ – када се пост заврши, опрезно са мрсном храном

После вишенедељног божићног поста, често претерамо с мрсном храном, што свакако није добро. Исхрана треба да буде умерена, да организам не би претрпео шок. Прелазак са посне исхране на мрсну може лоше да утиче на наше здравље и зато је важно да намирнице уводимо постепено.

Мало је оних који могу да се суздрже после поста. Шта ова промена у исхрани доноси нашем телу, како да поново уведемо у исхрану мрсну храну и притом будемо умерени. Често се дешава да по завршетку поста људи без контроле пређу на масну празничну храну. Шта се тада дешава у нашем организму?

„Тако је. Цитираћу патријарха Павла, који је рекао да је испосник онај пастир који поједе и парче сира и парче хлеба. Кључна реч је умерено. Када постимо, морамо бити умерени у редовним оброцима“, истакла је нутриционисткиња Марија Рапајић.

Напомиње да би доручак у време поста требало да буде од осам до девет, око 12 воћна ужина, ручак увек треба да буде протеински: риба, махунарке, грашак, боранија, сочиво. Вечера да буде лагана – салата која се може комбиновати са сојом.

„Када се пост заврши, наше тело добија ‘вучју глад’ за храном. Почећемо од девет сати са доручком, појести све оно што нам стане на длан. То може бити парче меса, руска салата. Треба имати четири до пет оброка током дана и тако ће се избећи преједање. Треба јести на четири сата, јер се тако убрзава метаболизам“, истиче нутриционисткиња.

Додаје да нам организам сигнализира да је сит онда када су нам залогаји најслађи. Пошто је организам сит, све остало је преједање. Код слаткиша је такође потребна умереност. Довољно је једно парче, али тек неколико сати после ручка. Када постимо, треба да избегавамо пекару, храну треба припремити код куће и понети.

Истиче да постоји детоксикација организма која траје три дана. Првог дана једе се воће и поврће, али припремљено на води. Други дан, треба јести скроб, црвени кромпир, банану, свежу шаргарепу. Трећи дан треба унети протеине – парче белог меса са салатом.

„Треба унети и доста течности, али водити рачуна ако имамо повишен крвни притисак“, рекла је нутриционисткиња Марија Рапајић.

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА