OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Вртићи ће радити и за време ванредног распуста


Два просветна синдиката предложила су да обданишта наредне недеље не раде. – Министарство просвете поручује да овакве препоруке може дати само Кризни штаб.

Од захтева да вртићи буду затворени идуће недеље – нема ништа. То је потврдио и Славко Гак, градски секретар за образовање, који је истакао да нема разлога да родитељи брину због предлога Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” да обданишта не раде од понедељка до петка.

Ове две организације просветара обратиле су се Кризном штабу, Ани Брнабић, председници владе, и Бранку Ружићу, министру просвете, образлажући потребу за затварањем вртића повећањем броја оболелих, али и предвиђањима да се пик овог таласа очекује баш средином месеца.

– Сматрамо да би се, у складу са школским календаром, као и тренутном епидемиолошком ситуацијом, створила могућност да се изврши додатна дезинфекција простора. На овај начин направио би се епидемиолошки рез и допринело смањењу броја оболелих у предшколским установама, одмор и предах од стреса због рада у пуном обиму у условима епидемиолошке ситуације и више кругова заражавања – каже се у допису који су надлежнима послале Босиљка Јовановић и Сузана Лазаревић, председнице ова два синдиката.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Став Министарства просвете је да, укратко, није на синдикатима да предлажу епидемиолошке мере.

– Имајући у виду важне и вишеструке функције система предшколског васпитања и образовања у домену подршке деци и породици, актуелне уредбе владе о мерама за превенцију и заштиту од вируса ковид 19, препоруке надлежних здравствених органа и служби засноване на стручно медицинским разматрањима (степена ризика заражавања деце у предшколским установама, података о карактеристикама вируса и оболевању од ковида 19, као и показатеља у вези са инциденцијом, односно бројем новооболелих), препоруку за одлучивање о централизованом затварању предшколских установа на период од пет дана могу дати само надлежни здравствени органи и Кризни штаб – истичу из овог министарства.

Гак је био оштрији. Он је истакао да је захтев синдикалаца нереалан и показује „крајњу несолидарност и неразумевање потреба родитеља, јер захтев за затварање вртића је захтев за стопирање целокупне привреде главног града”.

– Евидентно је по свим бројкама да смо у јеку таласа са најмасовнијим заражавањем укупно па тиме и у образовним установама. Нашли смо моделе како да функционишемо и у таквим условима и дајемо све од себе да одржимо све процесе рада, како у вртићима тако и у школама – каже градски секретар за образовање.

Обданишта су нам, каже, неопходна због тога што родитељи раде, а како подсећа, предшколске установе већ две године функционишу уз максималну безбедност и за децу и за васпитаче.

– Вртићи ни школе не могу бити потпуно изоловани од свеукупне епидемиолошке ситуације, али важно је да научимо да функционишемо и са короном, да деца колико је год могуће имају наставу, а да малишани иду у вртић јер родитељи морају такође да раде – истиче Гак који додаје да је ово градско министарство спремно дочекало и овај талас, и да се нада да ће што бржем изласку из њега допринети велика одговорност и професионалност свих.

Да постоји потреба за вртићима, али да родитељи знају и сами да процене када да децу шаљу у обданишта, показује и долазност у предшколским установама. Како кажу из градског секретаријата, прошле недеље у вртићима је боравило око 27.000 деце, што је око 46 одсто. У нормалним околностима, односно у 2019. години пре пандемије, просечна годишња долазност деце била је 62,1 одсто.

Када је реч о зараженима у обдаништима, приметно је повећање њиховог броја после новогодишњих празника. Док је у децембру ковид имало 74 малишана, 59 запослених и 179 родитеља, већ у јануару бројке су скочиле на 748 корона позитивне деце, 1.392 запослена и 2.442 родитеља. Овог месеца, закључно са деветим фебруаром, већ је пријављено 406 заражених дечака и девојчица, 420 запослених и 851 ковид позитиван родитељ.

Извор:  Политика

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla