Протеклог викенда завршени су радови на уградњи соларне електране на објекту вртића “Сунце” на Белој Земљи. Реч је о донацији, односно награди, коју је град Ужице добио кроз пројекат “Школе за бољи квалитет ваздуха”. Соларна електрана капацитета 8 киловата допринеће значајној уштеди електричне енергије и мањим рачунима током целе године.

Овај вртић је, по речима Наде Јовичић градске већнице за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, одабрана јер се налази у месној заједници са највише сунчаних сати током целе године.

“Соларна електрана ће тако имати макисмалну искоришћеност, а вртић максималне уштеде електричне енергије. Град је поред ове награде кроз пројекат који се реализује од 2021. године добио и уређаје за мониторинг квалитета ваздуха, који су постављени у две средње и једној основној школи у  граду, чиме је побољшан мониторинг. Такође у протекле две године реализоване су бројне радионице у којима су уз посредовање Канцеларије за младе учествовали управо млади и то је оно због чега смо награђени. Успели смо да младе укључимо у конкретне активности, попут ревизије Плана квалитета ваздуха, што ће опет послужити као пракса и за доношење других значајних докумената за град Ужице”.

Веселинка Јовановић директорка Предшколске установе Ужице истиче да је вртић “Сунце” један од три објекта који за грејање користе електричну енергију.

“Добијањем соларне електране остварићемо значајне уштеде електричне енергије током грејне сезоне, али и током целе године и свакако мање рачуне ка добављачу. Наставићемо да заједно са градом и донаторима радимо на унапређењу енергетске ефикасности у свим објектима”.

Подсетимо, соларна електрана је награда коју је Град Ужице добио у оквиру пројекта “Школе за бољи квалитет ваздуха”, који спроводи УНИЦЕФ у Србији, уз финансијску подршку Владе Норвешке, Министарства просвете и Министарства туризма и омладине Србије у партнерству са Сталноммконференцијом градова и општина и локалним самоуправама.  Компанија МТ-КОМЕX је донирала израду пројекта и извела радове.

У наставку се налази брошура израђена у оквиру пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха мониторинг заснован на грађанима, СТЕМ образовање и активизам младих у Србији.

Брошуру можете погледати на следећем линку: 1688980926_Brosura Moguće je… projekat Skole za bolji kvalitet vazduha.pdf (skgo.org)