11.4 C
Uzice
април 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Vrtić „Maslačak“ iz Sevojna nastavlja tradiciju(FOTO)

U okviru Godišnjeg plana i programa svaki od objekata Predškolske ustanove Užice bavi se različitom temom. Vrtić „Maslačak“ iz Sevojna odabrao je temu Tradicija i tradicionalne igre. Proteklih nekoliko meseci, kroz razne aktivnosti sa decom, roditeljima, lokalnom zajednicom i svim zaposlenim u „Maslačku“ trajale su pripreme za održavanje završne manifestacije, odnosno vašara, koji je okupio veliki broj posetilaca.
Deca su, zajedno sa vaspitačima i roditeljima-glumcima, u petak, 18.maja izvela priredbu u duhu tradicije. Uz pesme Ajde Kato, ajde zlato, Lepe li su,nano, Gružanke devojke, Kopa cura vinograd počela je priredba. Nastavila se izvođenjem skečeva o Eri, pričama i narodnim igrama kroz koje su oživljeni nekadašnji način života i stari narodni običaji, a završila se nastupom najmlađih članova folklora. Nakon priredbe posetioci su imali priliku da obiđu pravi vašar rukotvorina. Na tezgama su bili izloženi pleteni, tkani i vezeni ručni radovi, fotografije, kolači, slatko, sokovi, predmeti od gline, pruća, sve ono što je u duhu tradicije i našeg kraja, a što su pripremili deca, vaspitači, roditelji i bake i deke. Vašar je bio prodajni, ali cene nisu bile određene, već je svako plaćao po svojoj volji. Prikupljeni novac će se iskoristiti za poboljšanje i ulepšavanje uslova u vrtiću „Maslačak“.
Vera Bosiljčić, glavni vaspitač vrtića „Maslačak“ istakla je da je najznačajnija bila želja i volja roditelja i dece da se neguje tradicija.
Rekla je da se na ovaj način podsećamo naših predaka i da decu usmeravamo da upoznaju, ali i čuvaju našu tradiciju. Pomoć je stizala sa svih strana, od lokalne zajednice, škole, etno udruženja…Plan je da se nastavi sa ovakvim radom. Organizovaće se posete Terzića avliji i drugom mestima u okolini.
Direktorka predškolske ustanove Užice, Veselinka Jovanović, istakla je da je u planu da se aktivnosti nastave kroz saradnju sa etno udruženjima i kulturno-umetničkim društvima iz našeg kraja. Naglasila je da su najveći deo posla uradili vaspitači sa decom, ali je svakako veoma važan zaista veliki odziv roditelja i baka i deka.
U okviru programa reči zahvalnosti bile su upućene svima koji su učestvovali u aktivnostima kroz igru, pesmu, glumu, izradu i prikupljanje proizvoda i uređenje prostora.
Priredba je završena rečima da je srećan onaj ko zna čega da se seti iz prošlosti, u čemu da uživa u sadašnjosti i šta da planira u budućnosti, a deca iz vrtića „Maslačak“ će sigurno iz vrtića nositi najlepše uspomene.

Izvor: vrtić Maslačak

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla